Begin volgend jaar besluit voor vervanging materieel op Merwedelingelijn

De huidige GTW-treinstellen op het traject (Foto: Treinenweb)
De huidige GTW-treinstellen op het traject (Foto: Treinenweb)

Begin volgend jaar zal de provincie Zuid-Holland het besluit nemen of er geinvesteerd moet worden in nieuwe treinen voor op de Merwedelingelijn, de spoorlijn waar Qbuzz onder de R-NET formule rijdt tussen Geldermalsen en Dordrecht.

De aanschaf van nieuwe treinstellen zal de provincie Zuid-Holland vermoedelijk rond de 16 miljoen euro gaan kosten. De treinstellen zullen dan voorzien worden van een toilet, wat nu in de huidige GTW-treinstellen nog ontbreekt. Vorige week had reizigersvereniging Rover er nog op aangedrongen dat de treinen op deze spoorlijn voorzien moeten worden van toiletten. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de stellen ook uitgerust worden met het ERTMS-signaleringssysteem.

De huidige treinstellen op de Merwedelingelijn zijn verouderd en bovendien bieden ze niet meer de capaciteit wat verwacht wordt. Ook voor mindervaliden voldoet de trein niet aan de huidige regelgevingen. Mocht er volgend jaar een knoop worden doorgehakt voor de levering van nieuw materieel, dan zou dit naar verwachting anderhalf tot twee jaar duren voordat het materieel in dienst zal zijn.

Oppositiepartijen in de provincie hadden het liefst gezien dat het besluit om nieuwe treinen aan te schaffen, nu al was genomen, echter hield de coalitie dat tegen. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen heeft aangegeven dat hij graag nog in gesprek wil gaan met Qbuzz, omdat de nieuwe treinen volgens hem exploitatievoordelen opleveren. Hij hoopt dat Qbuzz  ook mee wilt investeren in nieuwe treinen.