Kaartverkoop Nightjet naar Zürich gestart

De ticketverkoop voor de Nightjet naar Zürich is gestart (Foto: Thomas van der Meer)
De ticketverkoop voor de Nightjet naar Zürich is gestart (Foto: Thomas van der Meer)

De eerste tickets voor de Nightjet verbinding tussen Amsterdam en Zürich zijn vanaf vandaag te koop. Via de website van NS International, de Zwitserse Spoorwegen (SBB) en de Deutsche Bahn zijn tickets te koop voor de nachttrein die vanaf 12 december dagelijks zal rijden.

De Nightjet Zürich, zoals de nachttrein heet, vertrekt dagelijks aan het begin van de avond vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem via het Rhein-Ruhrgebied naar Basel en Zürich. In omgekeerde richting arriveert vanaf dan elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland. De nachttrein naar Zürich is de tweede verbinding die NS toevoegt aan het Europese nachttreinennetwerk.

Tickets

De ticketverkoop is vandaag gestart via NS International, de SBB en de Deutsche Bahn. Deze zijn 6 maanden vooruit te boeken. De tickets zijn beschikbaar vanaf 38 euro voor een zitplaats, vanaf 50 euro voor een ligplaats en de slaapplaatsen zijn te boeken vanaf 90 euro. Elke slaapcoupe beschikt over een eigen wasgelegenheid met warm water. Zoals gebruikelijk bij de Nightjet is ontbijt inbegrepen bij de lig- en slaapplaatsen. Ook is er plek om fietsen mee te nemen op de trein indien hier voor gereserveerd wordt.

Nightjet

De trein bestaat uit veertien rijtuigen: twee slaaprijtuigen met bedden, vier couchette rijtuigen en acht zitrijtuigen. In het laagseizoen bestaat de trein uit dertien rijtuigen. Tot aan Frankfurt rijdt een NS Vectron-locomotief voor de rijtuigen. NS-treinpersoneel rijdt tot aan Keulen of Frankfurt op deze nachttrein, daarna is de SBB verantwoordelijk voor de trein.

De trein vertrekt elke avond om 20.30 uur vanaf Amsterdam Centraal en komt de volgende ochtend om 08.05 uur aan in Zürich. In de omgekeerde richting arriveert om 09.14 uur elke ochtend de Nightjet in Amsterdam. Zürich en Basel zijn populaire bestemmingen voor zowel vrijetijd als zakelijke reizen. Reizigers naar Zürich moeten nu nog overstappen in bijvoorbeeld Hannover of Frankfurt. Vanaf Basel en Zürich reis je straks ook gemakkelijk door naar verdere bestemmingen in Zwitserland en Italië. Reizigers kunnen met deze nachttrein ook meereizen tot aan bijvoorbeeld het Rhein-Ruhrgebied.

Testen

De komende tijd zet NS samen met partners SBB, ÖBB en DB de laatste puntjes op de 'i' om in december te kunnen starten. Zo zullen er de komende periode meerdere testritten van Zwitserland naar Nederland rijden om de logistieke processen, de combinatie van verschillende rijtuigen met de locomotieven te testen. Maar ook zullen er twee extra Vectron-locomotieven komen om deze treindienst mogelijk te maken, waarmee getest zal worden.