NS huurt extra Vectron-locomotieven voor nieuwe Zwitserse Nightjet

 (Foto: Thomas van der Meer)
(Foto: Thomas van der Meer)

De NS huurt volgens een lease-contract twee extra Vectron-locomotieven voor de exploitatie van de Zwitserse Nightjet. Deze internationale verbinding die in samenwerking met de Zwitserse Spoorwegen (SBB) wordt uitgevoerd, gaat vanaf half december van start.

De levering van de twee Siemens Vectron lease-locomotieven is door NS-woordvoerster Anita Middelkoop bevestigd tegenover Treinenweb.nl. Op dit moment heeft de NS al beschikking over twee Vectron-locomotieven die de ÖBB Nightjet naar Oostenrijk rijden (Innsbruck en Wenen). De twee andere SBB Nightjets zullen naar Zürich rijden. De NS-locomotief zal in dit geval doorrijden naar Frankfurt waar deze wordt afgewisseld, terwijl de NS-locomotief voor de Oostenrijkse nachttrein in Keulen wordt omgewisseld. Uiteindelijk heeft de NS straks vier Vectron locomotieven in haar vloot.

Lease van Vectron locomotieven

De NS maakte vorig jaar september bekend dat ze twee Vectron locomotieven bij het Oostenrijkse leasebedrijf ELL zouden leasen. Er werd toen bekendgemaakt dat er in het contract een optie is voor meerdere locomotieven. Kort na de bekendmaking maakte de eerste Vectron, nog in de zwarte en groene huisstijl van het leasebedrijf een proefrit met de ÖBB Nightjet.

Uiteindelijk verscheen in maart van dit jaar de eerste geleasde Vectron-locomotief in een nieuw geel en blauw NS-jasje, waarvan dit de eerste was met de 'nieuwe flow' die NS op al haar nieuwe en te moderniseren materieel wilt toepassen. Naar verwachting zullen ook de twee nieuwe locomotieven van deze huisstijl voorzien worden.