Vernieuwde stationsplein van station Zwolle geopend

Het vernieuwde stationsplein van Zwolle is vanaf afgelopen vrijdag feestelijk geopend. De nieuwe entree maakt het vertoeven op station Zwolle nog prettiger en brengt de reiziger nog sneller bij de fietsenstalling. Een reuzenrad die er dit weekend staat zorgt ervoor dat liefhebbers een mooi kijkje vanuit de hoogte kunnen nemen.

Een aantal jaren geleden was de centrumzijde van Station Zwolle nog een van de drukste plekken in de regio. Iedere dag reden er honderden bussen en waren er verkeersregelaars nodig om de stroom van reizigers, bezoekers, fietsers en ander verkeer in goede banen te leiden. Deze plek is nu veranderd naar een entree met een grootse uitstraling: een groene loper van het station naar de binnenstad en andersom. De bussen zijn sinds enkele jaren verhuisd naar de zuid-zijde van het station en de fietsenstalling werd eerder dit jaar al geopend.

Groenste station van Nederland

"Eerder werd al ingezet op ultieme duurzame bereikbaarheid, deelmobiliteit en snellere ov-verbindingen. Zo werd er geïnvesteerd in extra spoorcapaciteit, de reizigerstunnel, het nieuwe busstation met laadstations en de Schuttebusbrug aan de zuidzijde van het station. Nu is ook de noordzijde van het station vernieuwd", vertelt gedeputeerde Bert Boerman van provincie Overijssel. "Hiermee zet station Zwolle een belangrijke stap naar het groenste station van Nederland", vult wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle aan. Maar daar blijft het niet bij, want enkele weken geleden presenteerde de gemeente Zwolle de toekomstige passerelle die reizigers moet verbinden met de andere kant van het spoor.

Opnieuw ingericht

Het vernieuwde station heeft een primeur. Vanaf sinds de opening kunnen reizigers de eerste Luca’s by Julia’s bewonderen op station Zwolle. Bij Luca’s by Julia’s kunnen reizigers terecht voor vers afgebakken pizza en andere Italiaanse gerechten, naast de belegde broodjes en koffie van Julia’s. Er zijn ook verschillende Italiaanse producten voor thuis te krijgen, zoals diverse olijfolies en benodigdheden om thuis pizza te maken. Ook de koffiezaak Starbucks is er aanwezig met een vestiging en het is mogelijk om lekker voor het station in de buitenlucht te genieten van een hapje of drankje.