Nieuwe fietsenstalling op station Zwolle officieel in gebruik

De nieuwe fietsenstalling van Zwolle is officieel geopend (Foto: ProRail)
De nieuwe fietsenstalling van Zwolle is officieel geopend (Foto: ProRail)

De nieuwe fietsenstalling van station Zwolle is sinds deze week officieel geopend. Met het planten van voorjaarsbloemen in het bijbehorende tuintje heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen maandag de stalling geopend.

De openingsceremonie werd vanwege coronapandemie zonder publiek uitgevoerd. De stalling die stilletjes al sinds eind 2020 geopend was heeft een plek voor maximaal 5800 fietsen, en is bereikbaar via de Westerlaan. Later volgt de ingang aan de Oosterlaan.

Toenemend aantal reizigers

De extra fietsparkeerplekken zijn nodig voor het toenemende aantal reizigers van en naar Zwolle. Want het station van Zwolle is een belangrijke plek in het OV-netwerk in Nederland. Ieder uur vertrekken er vanaf Zwolle treinen in acht richtingen.

Ans Rietstra, COO bij ProRail: "ProRail investeert op veel stations in Nederland voor verbetering en uitbreiding van fietsparkeerplekken, waaronder in Zwolle. Steeds meer mensen komen op de fiets naar het station en dat willen we in het belang van duurzaamheid bevorderen." Het spoorbedrijf ziet een aanzienlijke stijging van reizigers die hun fiets in de stalling plaatsen. "We bereiden ons daarnaast voor op een forse groei van het aantal treinreizigers in de nabije toekomst. Dat zal bijdragen aan nog meer fietsen op het station.

Duurzaam

De stalling is niet alleen functioneel om een fiets te stallen maar heeft ook een duurzame functie. Zo kan er ook regenwater worden opgevangen zodat er rond het station geen wateroverlast is. Op die manier worden het station, de fiets, het water en het groen in en rond de stalling samen slim benut.