Railpool breidt aanbod meerspannings Vectron-locomotieven verder uit

Het Duitse Railpool heeft 20 nieuwe Siemens Vectron locomotieven aangeschaft voor leasedoeleinden. (Foto: Railpool)
Het Duitse Railpool heeft 20 nieuwe Siemens Vectron locomotieven aangeschaft voor leasedoeleinden. (Foto: Railpool)

Het Duitse bedrijf Railpool die railvoertuigen verhuurt heeft 20 Vectron MS-multisysteemlocomotieven besteld bij Siemens Mobility. De voertuigen zijn bedoeld voor gebruik in elf verschillende landen in Europa, waaronder in Nederland.

De locomotieven worden vanaf maart 2022 in verschillende fasen geleverd. De vloot van Railpool telt momenteel meer dan 400 railvoertuigen en wordt met deze bestelling voor het eerst uitgebreid tot in totaal 53 Siemens-voertuigen met multisysteemlocomotieven van Siemens Mobility.

De locomotieven voor Railpool hebben een vermogen van 6,4 megawatt en halen een topsnelheid van 200 kilometer per uur. Ze zijn ook uitgerust met de nodige nationale treinbesturingssystemen en het Europese Ze zijn inzetbaar voor zowel goederenvervoer als reizigerstreinen en zijn voorzien van het signaleringssysteem ETCS, waarmee ze in veel landen actief kunnen zijn.

Siemens Vectron

Siemens Mobility heeft momenteel al 1.100 Vectron-locomotieven verkocht aan in totaal 56 klanten. Ook bij NS zijn er twee van deze locomotieven in gebruik die dienst doen als tractievoorziening voor de ÖBB Nightjet. Deze locomotieven zijn eigendom van de DUitse leasemaatschappij ELL. De Duitse goederenvervoerder DB Cargo heeft ook een breed scala van deze locomotieven in dienst.

De locomotieven hebben al meer dan 450 miljoen vlootkilometers afgelegd en zijn goedgekeurd in België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Zweden, Zwitserland, Servië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Turkije en Hongarije.