NS: Daling van 70 procent reizigers op Schiphol in 2020

Station Schiphol Airport heeft in 2020 een daling van 70 procent minder in- en uitstappers mogen verwerken (Foto: Treinenweb)
Station Schiphol Airport heeft in 2020 een daling van 70 procent minder in- en uitstappers mogen verwerken (Foto: Treinenweb)

Elk jaar maakt de NS traditiegetrouw bekend wat de snelst stijgende stations zijn met meeste in- en uitstappers. In 2020 is er vanwege de coronacrisis overal sprake van een daling in het aantal reizigers. De provincies Zeeland en Flevoland behielden de meeste reizigers.

Een van de sterke dalers is station Schiphol Airport die in dat jaar 70 procent minder reizigers trok. Een andere sterke daler is Tilburg Universiteit die 66 procent minder reizigers trok omdat de universiteit in dat jaar ook grotendeels gesloten was. Daarna volgt Amsterdam Bijlmer Arena met een daling van 65 procent, waar ook veel studenten van gebruik maken maar normaal gesproken ook veel evenementenbezoekers.

De minste sterke daling is te zien op station Lansingerland Zoetermeer. Hier is het aantal in- en uitstappende reizigers gedaald met 27 procent. Dit komt mede doordat het station sinds mei 2019 ook halte is geworden van de metro RandstadRail.

Grootste en kleinste station

Het grootste station blijft Utrecht Centraal met ruim 87.000 in- en uitstappers, en daarmee een daling van 58 procent kent. Amsterdam Centraal heeft met 79.000 reizigers een daling van 60 procent mogen verwerken. Het kleinste station waar alleen NS rijdt, is Soest met ruim 100 in- en uitstappers, dit station heeft vergeleken met het jaar ervoor ook in de coronacrisis het minste aantal reizigers in totaal gehad.

De in- en uitstappers per station geven de ontwikkelingen aan op stationsniveau en gaan uit van een gemiddelde werkdag. De lijst bestaat alleen uit stations en trajecten waar NS treinen rijdt. Op stations waar ook andere treinvervoerders, zoals bijvoorbeeld Arriva rijden, zijn alleen de in-/uitstappers van NS-treinen weergegeven.

Landelijk beeld

Het totaal aantal reizen op een gemiddelde werkdag in 2020 bedraagt ongeveer 591.000 reizen. Dit is een afname van meer dan 55 procent ten opzichte van 2019 toen was er sprake van 1,35 miljoen reizen. Deze afname geldt voor zowel de spits- als de dalperiode. De grootste afnames is te zien in de spits. In januari en februari lagen deze nog iets boven het niveau van 2019.

De beperkende maatregelen en adviezen, waaronder anderhalvemeter afstand en het thuiswerken, beïnvloeden het reisgedrag en het treingebruik. In periodes met een strenge lockdown bleven treinen met een aangepaste dienstregeling rijden, maar waren de reizigersaantallen minder dan 15% van het niveau van 2019. Inmiddels ziet de NS het aantal reizigers weer toenemen. Begin juli verwelkomden de vervoerder alweer meer dan de helft van de reizigers terug in de trein. De de teller stond toen op 53 procent.

Overzichtslijsten

De NS heeft twee lijsten gepresenteerd met daarop het aantal in- en uitstappers per provincie en per station.