Zaterdagochtend opnieuw hinder vanwege personeelstekort

Dinsdagmorgen rijden er minder treinen vanwege personeelstekort (Foto: Treinenweb)
Dinsdagmorgen rijden er minder treinen vanwege personeelstekort (Foto: Treinenweb)

Vanwege personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail kunnen zaterdag 7 augustus, tussen 05:30 en 07:00 uur geen treinen rijden tussen Utrecht en Arnhem, Utrecht en Rhenen en Barneveld Centrum en Ede-Wageningen.

Op de trajecten Utrecht-Rhenen en Barneveld Centrum-Ede-Wageningen worden er bussen ingezet. Reizigers die in deze vroege ochtend van Arnhem naar Utrecht reizen, wordt verzocht de eerstvolgende trein naar Utrecht te nemen. ProRail en NS raden reizigers aan om van te voren de dienstregeling in de app of de website te raadplegen.

Tekort aan personeel

De spoorbeheerder heeft al sinds ruim jaar regelmatig last van personeelsgebrek. De afgelopen weken is het treinverkeer op diverse trajecten in het midden van het land voor een dagdeel geschrapt. Naar verwachting zal de regelmatige onderbezetting op de verkeersleidingspost nog tot 1 oktober duren.

Maatregelen

Tegenwoordig brengt ProRail op landelijke basis intern in kaart brengen waar een mogelijk tekort aan personeel dreigt, zodat dit met personeel van verkeersleidingsposten waar de bezetting wel goed is zoveel mogelijk kan worden opvangen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat een treinverkeersleider specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat hij of zij "bedient", en geen lange werktijden mag maken.

Vorig oktober gaf ProRail aan dat ze onderzoek deden naar de inzet van gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken weer op een verkeersleidingspost kunnen werken. Een ingebruikname van een flexpool zou ook een oplossing zijn, meldde ProRail toen.

Verkeersleidingsposten

Nederland kent treinverkeersleidingsposten in Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Zwijndrecht, Den Haag, Alkmaar en Amsterdam van waaruit treinverkeersleiders er dag en nacht voor zorgen dat treinen veilig en zoveel mogelijk volgens 'het spoorboekje' kunnen rijden.