Toekomstplannen moeten bereikbaarheid Scheveningen verbeteren

Het strand van Scheveningen met het bekende reuzenrad (Foto: Olga Kropman)
Het strand van Scheveningen met het bekende reuzenrad (Foto: Olga Kropman)

Mensen die afreizen naar Den Haag of het strand van Scheveningen kunnen in de toekomst nog gemakkelijker hun reis maken. De gemeente Den Haag, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, NS en HTM hebben de overeenkomst Slim en Schoon getekend waarin de eerste ideeën staan om dit voor elkaar te krijgen.

Zo worden er plannen gemaakt voor een tram die de dienstregeling van een sneltram heeft, en met een enkele tussenstop direct vanuit Den Haag Centraal doorrijdt naar het strand van Scheveningen. Ook het gebruik van deel-vervoersmiddelen, zoals deel-fietsen en deel-(e)scooters, wordt onderzocht.

"Wij geloven erin dat een combinatie van verschillende vormen van vervoer een perfect alternatief kunnen zijn voor de auto", zegt Magdalena Piotrowska, NS Regiodirecteur Zuid. "Daar spelen we op in door het aanbod van treinen en andere vormen van openbaar vervoer de komende jaren uit te breiden en gemakkelijker toegankelijk te maken voor een bezoek aan stad of strand. De start van deze samenwerking is ook een nieuwe impuls om de reizigers weer terug te winnen voor het OV na de coronacrisis."

Investering

Al deze organisaties investeren gezamenlijk fors in een verbeteringsprogramma voor betere mobiliteit van Scheveningen en Kijkduin. Dat dit nodig is, is afgelopen zomer wel gebleken. De organisaties gaan reizen met OV, fiets en deelsystemen verbeteren. Zo worden de regio en de stad beter met het strand te verbonden. De gemeente Den Haag stelt 10 miljoen euro ter beschikking, NS komt met 15 miljoen euro en MRDH met 5 miljoen euro.

Auto buiten de stad

Het is de bedoeling dat de auto zoveel mogelijk buiten de stad kan blijven. Op strategische plekken aan de randen van de stad en op stations kan de reiziger gebruik maken van slim en schoon vervoer op maat. Voor reizigers die met de trein komen, moet het niet uitmaken op welk station in Den Haag hij aankomt en waar hij naar toe wil. Vanaf elk station moet hij naadloos, slim en snel door kunnen reizen naar zijn bestemming. Door plannen op elkaar af te stemmen en aan elkaar te koppelen ontstaat er een deur-tot-deur reis, waarbij de overstap naar tram of deel-vervoersmiddelen vanuit de trein natuurlijk gaat.

Programma Toekomst Scheveningen Badplaats

De projecten dragen bij aan een duurzame bereikbaarheid van de Haagse kuststrook met minder overlast voor de omgeving. Het sluit hiermee naadloos aan bij het Programma Toekomst Scheveningen badplaats. Dit programma is erop gericht om de iconische waarde van Scheveningen te behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid en veiligheid.