Spoorwegmuseum opent de deuren op 5 juni

Het Spoorwegmuseum zal vanaf zaterdag 5 juni weer open gaan voor iedereen. Het kabinet heeft vrijdag aangekondigd om vanaf deze datum de coronamaatregelen te versoepelen. Naast de museums gaan in dit openingsplan ook andere publieke locaties open.

Sinds de lock-down in het afgelopen najaar heeft het Spoorwegmuseum de deuren moeten sluiten. Het Spoorwegmuseum heeft het afgelopen jaar 198.897 bezoekers ontvangen. In 2019 lag dat aantal op 431.000. Op 12 maart 2020 werd de eerste lockdown afgekondigd waarmee het museum een poosje dicht ging, en in de zomer voor een aantal maanden weer de deuren kon openen voor het publiek, totdat er in het najaar een nieuwe lock-down werd afgekondigd.

In het voorjaar werd er nog een proef gehouden met een sneltest, maar het kabinet heeft inmiddels besluit genomen dat deze niet voor het museumbezoek zal gelden. Wel geldt er een reserveringsplicht voor het bezoek en het houden aan de anderhalvemeter-regel.

Sporen van verbeelding

Met de heropening van het museum zal ook de expositie Spoor van Verbeelding officieel te zien zijn. Hierin wordt de geschiedenis van 150 jaar spooraffiches wordt tentoongesteld. De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, naar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen. De expositie is samengesteld door publicist Arjan den Boer, die ook een boek heeft uitgebracht met een groot aantal bijzondere afbeeldingen van affiches.