Spoorwegmuseum gaat tijdelijk open voor Museumkaarthouders

Het Spoorwegmuseum gaat tijdelijk als pilot open voor Museumkaarthouders die een negatieve sneltest moeten tonen (Foto: Marion Golsteijn)
Het Spoorwegmuseum gaat tijdelijk als pilot open voor Museumkaarthouders die een negatieve sneltest moeten tonen (Foto: Marion Golsteijn)

Van 23 t/m 25 april opent het Spoorwegmuseum in Utrecht drie dagen lang zijn deuren voor Museumkaarthouders. Het gaat om een pilot waarbij de bezoekers een tijdslot kunnen reserveren en een negatieve sneltest kunnen overhandigen.

Sinds de lock-down in het afgelopen najaar heeft het Spoorwegmuseum de deuren moeten sluiten. Het Spoorwegmuseum heeft het afgelopen jaar 198.897 bezoekers ontvangen. In 2019 lag dat aantal op 431.000. Op 12 maart 2020 werd de eerste lockdown afgekondigd waarmee het museum een poosje dicht ging, en in de zomer voor een aantal maanden weer de deuren kon openen voro het publiek, totdat er in het najaar een nieuwe lock-down werd afgekondigd.

Sporen van verbeelding

In de afgelopen periode heeft het museum de nieuwe expositie Spoor van Verbeelding opgezet waarin de geschiedenis van 150 jaar spooraffiches wordt tentoongesteld. De veelal fraaie en kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het reizen per spoor zien, naar ook de ontwikkeling van ontwerpstijlen. De expositie is samengesteld door publicist Arjan den Boer, die ook een boek heeft uitgebracht met een groot aantal bijzondere afbeeldingen van affiches.

Bezoek

De dagen dat het museum de deuren voor Museumkaarthouders opent is van 23 tot en met 25 april. Per dag zal het Spoorwegmuseum plaats hebben voor 1.500 bezoekers, die via een tijdslot hun bezoek kunnen reserveren. In totaal kunnen er dus 4.500 mensen als primeur van deze expositie genieten.

Het Spoorwegmuseum zal binnenkort via de kanalen op social media bekend maken waneer Museumkaarthouders kunnen reserveren. Dit zal dan mogelijk worden via de website museum.nl. Na het maken van de reservering is het de bedoeling dat de bezoeker via de website TestenVoorToegang.nl een reservering maakt voor een sneltest. Deze test moet dan maximaal 40 uur voordat het museumbezoek plaats vindt uitgevoerd worden en een negatief resultaat geven. De test vindt plaats op één van de 28 sneltestlocaties die binnenkort wordt uitgebreidt naar 33.

Bij de ingang van het spoorwegmuseum moet de bezoeker via de CoronaCheck-app op een smartphone kunnen laten zien dat diegene negatief getest is. Daarnaast moeten bezoekers zich wel aan de corona-maatregelen houden die vóór de lock-down al golden. Bij de vorige expositie heeft het museum al kunnen bewijzen dat ze al een 'corona-proof' expositie konden opzetten.

De stappen voor het laten zien van een negatieve uitslag gelden ook voor de andere pilot-evenementen die de komende periode plaatsvinden.