SBB bestelt 60 dubbeldeks-treinen bij Stadler

Een eerder bestelde KISS van de SBB (Foto: Alainkaa)
Een eerder bestelde KISS van de SBB (Foto: Alainkaa)

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) bestelt 60 extra interregionale dubbeldekkers van het type KISS bij Stadler. De bestelling die is ontstaan uit een optie heeft een waarde van ongeveer 1,18 miljard euro.

Met de levering van de extra treinen creëert SBB voldoende capaciteit om haar regionale vervoersdiensten uit te breiden en voldoet ze aan de eisen van de Wet Gelijkheid Handicap in het langeafstandsvervoer.

Met de aanschaf van de 60 dubbeldekkers van Interregio (ook IR-Dosto genoemd) versterkt SBB haar bestaande vloot met de Stadler KISS. 41 bestaande treinen zullen worden vervangen om te voldoen aan de eisen van de Wet op de Gelijkheid van mensen met een Handicap (BehiG) in het vervoer over lange afstanden. Dit vereist onder meer een drempelloze instapp bij treinen voor mensen met beperkte mobiliteit tegen eind

Van de dubbeldekstreinen worden er 19 ingezet om capaciteitsknelpunten in het regionaal vervoer in de regio's Zürich en West-Zwitserland weg te werken, en om uitbreiding van diensten mogelijk te maken en om meer comfort te creëren. De eerste treinstellen zullen worden ingezet uit de dienstregeling van 2024.

De IR-Dosto is 150 meter lang en biedt 466 zitplaatsen. Het lagevloerconcept maakt onbelemmerd instappen mogelijk voor alle reizigers. Het interieur voldoet aan de eisen voor langeafstandsverkeer. De trein is voorzien van stopcontacten, fietsplaatsen, multifunctionele coupés met ruimte voor kinderwagens, voldoende toiletten en een modern informatiesysteem. Stadler noemt de IR-Dosto een "Comfortabele, Innovatieve, Snel bewegende S-Bahn-trein" (vrij vertaald ook KISS genoemd).