Alstom levert X'Trapolis-treinen aan Spaanse Renfe

Alstom zal aan de Spaanse spoorwegexploitant Renfe 152 treinen leveren die geschikt zijn voor een hoge reizigerscapaciteit. Eerder deze maand werd bekend dat de vervoerder een contract getekend had met zowel Alstom als Stadler voor de levering van nieuw materieel. Vandaag is bekend geworden om welk materieel het bij Alstom gaat.

De treinen zijn van het type X'Trapolis. De order voor Alstom heeft een totaalbedrag van meer dan 1,4 miljard euro. Het contract omvat naast de levering ook het onderhoud van 56 treinen voor een periode van 15 jaar en de levering van onderdelen en gereedschap voor het materieel.

X'Trapolis

De nieuwe treinen zullen ten minste 20 procent meer passagiers per uur te vervoeren in de meest drukke spoorwegknooppunten van het land, waaronder Madrid en Barcelona. Ze zijn 100 meter lang en hebben een capaciteit van meer dan 900 passagiers. De X’Trapolis heeft een innovatief ontwerp met verschillende soorten indelingen, met zowel enkele als dubbeldekkers, speciaal ontworpen om te voldoen aan de veranderende mobiliteitsbehoeften van grote stedelijke centra. De treinen zullen worden gefabriceerd in Santa Perpètua.

Alstom's X’Trapolis is een modulair treinplatform dat een breed scala aan flexibele oplossingen met hoge capaciteit mogelijk maakt voor voorstedelijk en regionaal vervoer, ontworpen om te voldoen aan de behoeften van zowel operators als passagiers. In de afgelopen tien jaar heeft Alstom meer dan 5.000 X’Trapolis-rijuigen verkocht aan grote steden in Australië, Chili, Spanje, Zuid-Afrika en Frankrijk.

Indeling

De X'Trapolis hebben brede toegangsdeuren en grote balkons die het in- en uitstappen van passagiers vergemakkelijken, waardoor de stoptijden van het station worden verkort. De treinen bieden een gelijkvloerse toegankelijkheid, Wi-Fi, en speciale ruimtes voor fietsen en kinderwagens.

De trein is tevens ook duurzame en volledig ontwikkeld in overeenstemming met criteria voor ecologisch ontwerp, van de selectie van grondstoffen tot tractiesystemen. Het biedt optimale energie-efficiëntie tijdens het gebruik en een recycleerbaarheid van meer dan 98% aan het einde van zijn levensduur.