TransLink: Vanaf eind 2023 nieuw soort ov-chipkaart, eerste proef begonnen op bussen in Lelystad

Poortjes die tijdens een proef geschikt waren voor gebruik met de bankpas. (Foto: Treinenweb)
Poortjes die tijdens een proef geschikt waren voor gebruik met de bankpas. (Foto: Treinenweb)

Naar verwachting aan het eind van 2023 zal de ov-chipkaart drastisch vernieuwd worden. Dat heeft TransLink, de beheerder van de OV-Chipkaart, vrijdag bekend gemaakt. De nieuwe manier van betalen in het openbaar vervoer zal zich dan voornamelijk gaan richten op de bankpas en de smartphone.

Aanvankelijk werd er in de media bekend gemaakt dat de OV-chipkaart eind 2022 zou verdwijnen, maar daar is volgens Pedro Peters van de brancheorganisatie OV-NL, geen sprake van. "Voor anoniem reizen komt een andere kaart", vertelt hij tegenover de Telegraaf. Volgens Translink blijft er na 2023 een ov-chipkaart bestaan die op een andere manier zal worden. Zo zal de prijsberekening niet bij het poortje worden berekend maar achteraf. Met de huidige werking is er geen retourprijs mogelijk en worden reizigers benadeeld als ze op een station bij een overstap opnieuw moeten uit- en inchecken als ze de grens van het dal- en spitstarief passeren.

Proef Lelystad

Momenteel is er in de Arriva-stadsbussen van Lelystad een proef gestart waarbij reizigers met hun bankpas kunnen in- en uitchecken. Het gaat om reizen zonder een abonnement. Reizigers met een betaalpas of creditcards van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN of ICS die contactloos betalen aan hebben staan kunnen met hun betaalpas in- en uitchecken. Dit is overigens ook al in het openbaar vervoer van Londen mogelijk, waar normaal gesproken met de Oyster-card gereisd kan worden.

Indien de reiziger beschikt over een smartphone waarmee er contactloos betaald kan worden, kan er ook met de smartphone ingecheckt worden. Daarnaast kunnen ook alle betaalpassen en creditcards van Maestro, V PAY, Mastercard en Visa worden gebruikt, waardoor het OV ook toegankelijk is voor buitenlandse toeristen.

Chipkaarten

Momenteel zijn er ook chipkaarten in omloop die nog tot na 2023 geldig zijn, Het is nog onduidelijk wat daarmee gaaat gebeuren. Ook is er nog niet bekend of het huidige tarief van 7,50 euro aangepast zal worden. Ook is het nog afwachten of er in de testfase nog sprake zal zijn van problemen die opgelost moeten worden.

Nieuwe betaalmethoden

Het is niet voor het eerst dat er een nieuwe chipkaart wordt aangekondigd. Al in 2014 vertelde toenmalig directeur van Translink tijdens in een interview aan Treinreiziger.nl dat de nieuwe betaalvormen eraan zaten te komen. Toen werd ook al in- en uitchecken met de bankpas genoemd.

Eerdere proeven

Uiteindelijk begon er in het voorjaar van 2017 een proef waarmee reizigers met hun smartphone konden in- en uitchecken. Hiervoor was een geschikte simkaart nodig, en een kleine verzameling aan benodige app's die men moet installeren. In april van 2018 werd bekendgemaakt dat de proef ten einde kwam omdat er aan het systeem te veel beperkingen aan zaten. Daarnaast was de installatie van de benodigde app's ook complex en kon niet in elk voertuig in- en uitcheckt worden met de smartphone.

In 2019 werd bekend gemaakt dat een kleine groep reizigers met een bankpas in- en uit te kunnen checken. Deze proef vond plaats tussen Leiden en Den Haag. Later in dat jaar werd de proef beëindigd en dat reizigers 'enthousiast' waren over de proef waarna deze geëvalueerd wordt voor een vervolg die nu in Lelystad opgestart is.