NS en banken gaan reizen met betaalpas uittesten

De Nederlandse Spoorwegen en Nederlandse banken gaan samen testen uitvoeren om te kijken of het reizen met de bankpas in plaats van de ov-chipkaart mogelijk moet worden. Reizigers kunnen dan kiezen uit één van beide passen om in te checken.

De samenwerking met de banken kan plaatsvinden doordat zij deze dezelfde techniek hanteren op de pinpassen, waarmee de OV-chipkaarten ook uit te lezen zijn, dit is de NFC-techniek. Om hier gebruik van te maken zijn geen grote technische ingrepen nodig, en kunnen de poortjes en in- en uitcheckzuiltjes hier tijdens de proef meteen voor gebruikt worden. In plaats van dat de pinpas als saldo-kaart zal dienen, zal volgens een woordvoerder van de NS het bedrag rechtsreeks van de bankrekening worden afgeschreven.

Eerste test

Binnen afzienbare tijd zal er een eerste test gaan plaats vinden. "Dat zal in eerste instantie onder personeel van banken en de NS zijn en later zullen we kijken of we het publiek erbij kunnen betrekken.". Ook de banken zullen mogelijk hun klanten erbij gaan betrekken om dit nieuwe systeem uit te gaan testen.

De reden om het inchecken per bankpas mogelijk te maken is gemak. "We willen het OV zo toegankelijk mogelijk hebben." OVPro.nl kon melden dat dit jaar al een test kan worden uitgevoerd. Doordat moderne smartphones ook de mogelijkheid hebben tot identificatie met NFC, heeft de NS nog geen concrete plannen voor een test daarmee.

De NFC-techniek is niet nieuw meer voor het spoorwegbedrijf, al eerder is er een proef gedaan waarmee klanten bij winkels op de stations konden betalen via NFC, door de bankpas langs een een speciaal leesapparaat te houden.

Bron: Tweakers.net