Proef 'reizen met betaalkaart' is succesvol afgerond

De proef waarmee reizigers met hun bankpas konden in- en uitchecken op het traject Leiden – Den Haag is vandaag succesvol afgerond. "Uit de proef blijkt dat reizigers overwegend enthousiast zijn over de nieuwe betaalmethode en dat de gebruikte techniek werkt", laat een woordvoerder van de NS weten.

Van 19 januari tot 19 juli konden een groep deelnemers op de stations op dit traject in- en uitchecken met hun eigen contactloze bankpas of creditcard. Dit kon zowel bij stations met poortjes, maar ook op stations met in- en uitcheck zuiltjes. Zij hadden daarvoor geen OV-chipkaart nodig maar enkel een bankpas die ook geschikt is voor contactloos betalen.

Duizend testreizigers

Duizend testreizigers meldden zich in januari aan, waarvan twee derde met hun bankpas en een derde met hun creditcard. Zo’n driehonderd van hen maakten afgelopen half jaar in totaal bijna tweeduizend reizen door in en uit te checken met de betaalkaart. Gemaakte reiskosten werden aan het eind van elke dag automatisch afgeschreven. Het aantal aanmeldingen overtrof de verwachtingen en zorgde voor meer dan voldoende transacties voor een betrouwbaar testresultaat. Bij de test kon er enkel op saldo worden gereisd zonder dat er gebruik werd gemaakt van een (voordeel)product zoals Dal-voordeel.

Technische verbeteringen

Nu de proef wordt beëindigd is het na vrijdag niet meer mogelijk om te reizen met een contactloze bankpas of creditcard. De ervaringen die aan de hand van de proef gedeeld zijn worden gebruikt om te bepalen wat er nodig is voor invoering van reizen met de betaalkaart. Hiervoor zijn de komende jaren ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken.

Mocht deze techniek worden ingevoerd zal de OV-chipkaart altijd blijven bestaan. De enige verandering die plaatsvindt in dat het saldo dan centraal opgeslagen zal worden in plaats van dat het op de kaart is opgeslagen.

Samenwerking

"De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag - Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, Betaalvereniging Nederland, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven.", vertelt de woordvoerder van de NS.

Tijdens deze proef met contactloos in- en uitchecken via een bankpas wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA. Deze techniek wordt ook gebruikt bij het in- en uitchecken in het openbaar vervoer van Londen, waardoor toeristen geen OysterCard hoeven aan te schaffen. Dit is de Londense versie van de OV-chipkaart die simplistischer is.

Foto: Treinenweb
Een aangepast poortje waarmee de proefpersonen ook met de bankbas konden inchecken.
Foto: Treinenweb

Bron: NS.nl