Gebruik van OV-fiets in 2020 met 40 procent gedaald

Binnenkort start de NS ook een proef met OV-fiets e-bikes (Foto: Treinenweb)
Binnenkort start de NS ook een proef met OV-fiets e-bikes (Foto: Treinenweb)

Het gebruik van de OV-fiets is in 2020 gedaald naar 3 miljoen ritten, meldt NS. Het gaat in vergelijking met 2019 om een afname met 40 procent, wat door de coronacrisis veroorzaakt wordt. Het is voor het eerst sinds de start van de OV-fiets verhuur in 2003 dat het gebruik van de deelfiets is gedaald.

Ondanks dat het om een forse daling gaat, daalt het gebruik minder hard dan het aantal treinreizigers. NS vervoerde in 2020 namelijk 55% minder reizigers. Dat het gebruik van de deelfiets minder hard daalt dan het treingebruik is niet verwonderlijk. Normaal gesproken weet de OV-fiets vaak 20 á 30 procent groei per jaar te realiseren. Zo steeg het aantal ritten in vijf jaar tijd van 1,5 miljoen in 2014 naar 5,2 miljoen in 2019.

21.700 OV-fietsen op bijna 300 locaties

Aan die groei komt nu dus een einde. Maar dat is voor de reiziger niet perse slecht nieuws. Door de stormachtige groei grepen reizigers soms geregeld naast de deelfiets, ondanks het aantal deelfietsen werd uitgebreid. Nu is die kans een stuk kleiner geworden. NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan.

De 21.700 zijn verspreid over bijna 300 huurlocaties. Het gaat niet alleen om treinstations, maar ook bij een aantal bus- of metrohaltes kun je de OV-fiets vinden, net als bij enkele P+R terreinen. Het afgelopen jaar bleek de OV-fietsen vooral in trek bij kleinere stations.

Ongeacht de lage cijfers blijft de NS sleutelen aan de verbetering van de OV-Fiets service. Zo heeft de vervoerder maandag aangekondigd dit jaar 70 procent van de fietsen te voorzien van 'slimme sloten'.

Bron: Treinreiziger