Aantal check-ins in openbaar vervoer in 2020 gehalveerd

Het wegverkeer en het aantal ov-reizigers is in 2020 behoorlijk gedaald (Foto: Treinenweb)
Het wegverkeer en het aantal ov-reizigers is in 2020 behoorlijk gedaald (Foto: Treinenweb)

Er werd in 2020 veel minder met het openbaar vervoer gereisd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van OV Pro van cijfers over de in- en uitchecktransacties die door TransLink en CBS worden bijgehouden. Volgens de statistieken is er sprake van een halvering van de gemaakte reizen.

Vooral in april en mei was het aantal reizen met het openbaar vervoer vanwege de opkomst van de coronapandemie laag. Er werd toen wekelijks niet meer dan 5 miljoen keer ingecheckt, waar dat normaal gesproken meer dan 25 miljoen keer gebeurt. In die maand waren er maar slechts 16 miljoen check-ins terwijl dat er normaal circa 26 miljoen zijn. Het totale aantal check-ins bedroeg circa 660 miljoen terwijl dit het voorgaande jaar op 1,3 miljard lag. Het aantal ingecheckte reizigers ligt hiermee 49 procent lager dan voorheen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een reiziger bij een overstap naar een andere vervoerder nogmaals kan inchecken.

Aan het einde van de zomer leek de deelname aan het openbaar vervoer weer terug te veren naar gebruikelijke niveaus, dat in de zomer overigens altijd wat lager is dan in de andere seizoenen. De gebruikelijke stijging na de zomer bleef echter uit, zodat het totaal aantal reizen ver verwijderd bleef van dat in 2019. Tot aan week 50 werd maar half zo vaak ingecheckt als in 2019. Aan het einde van december lag het aantal check-ins op een derde van normaal.

Wegverkeer

Ook het wegverkeer is tijdens de coronacrisis afgenomen. Vanaf half maart daalde het wegverkeer, waarbij ook vrachttransporten zijn inbegrepen, tot een laagste niveau begin april. Het verkeer lag toen doordeweeks op ongeveer de helft van het niveau in 2019 en in het weekend op een derde. Hierna veerde het terug tot iets minder dan normaal in juli.

Eind september begon het wegververkeer ten opzichte van een jaar eerder af te nemen. Tot en met week 51 lag het verkeer doordeweeks op gemiddeld 82 procent van dat in 2019. In de weekenden was dit 76 procent. Dit wordt vrijwel volledig veroorzaakt door afname van het personenverkeer. Het vrachtverkeer kende van maart tot en met juni extreme schommelingen, waarbij het soms drukker was dan een jaar eerder. Vanaf de zomer is echter weinig verschil meer met 2019. Gemiddeld lag het vrachtverkeer tot en met week 51 doordeweeks op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder, en in de weekends bijna 10 procent lager.