Kabinet: Alleen noodzakelijke ritten met openbaar vervoer

Kabinet: 'Reis alleen met het openbaar vervoer als het noodzakelijk is' (Foto: Treinenweb)
Kabinet: 'Reis alleen met het openbaar vervoer als het noodzakelijk is' (Foto: Treinenweb)

Het openbaar vervoer is vanaf 15 december alleen toegankelijk voor noodzakelijke reizen. Dat heeft minister-president Rutte tijdens een toespraak aan het Nederlandse volk bekend gemaakt. Het is de tweede keer dat er dergelijke maatregel ingevoerd wordt om de coronacrisis te bestrijden.

De werkwijze zal vergelijkbaar zijn met het voorjaar. Dit betekent dat reizigers uiteindelijk zelf moeten bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is. Het kabinet noemt noodzakelijke reizen voornamelijk voor mensen die een vitaal beroep hebben. Een controle op reismotieven zal niet plaatsvinden. Als er een noodzakelijke reis gemaakt wordt dan wordt aan reizigers gevraagd om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zo geldt vanzelfsprekend de verplichting om zowel op het perron of halte en in de trein en andere vervoersmiddelen een mondkapje te dragen.

"We voelen de verantwoordelijkheid om reizigers naar hun bestemmingen te blijven brengen. Wij doen een dringend beroep op reigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is" zegt de branchevereniging OV-NL in een reactie.

Dienstregeling voorlopig niet aangepast

De aangescherpte maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er nog minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Ov-bedrijven hebben de afgelopen tijd hun dienstregelingen al aangepast op het teruggelopen aantal reizigers. Vooralsnog blijven deze wijzigingen ongewijzigd. Bij NS komt dit erop neer dat 90 procent van de treinen blijft rijden. Wellicht moeten de verschillende vervoersbedrijven hun dienstregeling de komende tijd verder aanpassen.

Bron: Treinreiziger