NS start proef met deelscooters en elektrische deelauto's

NS start proef met deelscooters en elektrische deelauto's. (Foto: Treinenweb)
NS start proef met deelscooters en elektrische deelauto's. (Foto: Treinenweb)

Sinds deze week biedt NS elektrische deelscooters en elektrische deelauto’s aan in hun NS Lab-app in onder andere Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Het gaat om een proef tot halverwege volgend jaar. NS wil het hiermee voor reizigers makkelijker maken om van deur tot deur te reizen met vervoer naar keuze.

Voor het aanbod van elektrische deelscooters werkt NS samen met GO Sharing en Check. De elektrische deelauto’s biedt NS aan in samenwerking met SIXT share. In de NS Lab-app is de beschikbaarheid van de e-scooters en e-auto’s te zien. Voor het boeken, betalen en openen van scooters en auto’s is het voorlopig nog nodig om de apps van Go Sharing, Check en SIXT share te downloaden.

"Wij willen ervoor zorgen dat de NS app jou de hele dag helpt bij een zo snel en makkelijk mogelijke reis, waarbij je zelf kiest hoe je reist. De eerste stap is nu het aanbieden van elektrische deelscooters en auto’s, naast de trein en OV-fiets in de NS Lab app. Hiervan willen we leren zodat reizigers in de toekomst in één app trein, deelfiets,-scooter en -auto kunnen plannen, boeken en betalen", vertelt Ivo Steffens, directeur Commercie bij NS.

Gratis proberen

Om het aantrekkelijk te maken, kunnen reizigers tot 30 juni via de NS Lab-app de deelscooters gratis proberen en krijgen korting op de deelauto’s. Het is mogelijk om de e-scooters en e-auto’s 15 minuten vooraf aan vertrek gratis te reserveren. Daarna vervalt de reservering vanzelf. Zo kunnen reizigers vlak voordat ze op het station aankomen alvast hun vervolg-vervoer reserveren. Ook op locatie is het mogelijk om direct te reserveren en weg te rijden.

Van deur tot deur

NS kijkt verder dan de trein om reizigers een snelle en makkelijke reis aan te bieden. We werken hiervoor samen met aanbieders van deelscooters en deelauto’s. Daarnaast ontwikkelt NS samen met de stadsvervoerders de RET, GVB en HTM een platform dat het voor reizigers mogelijk maakt om een reis met meerdere vervoermiddelen zoals een fiets, metro, trein of e-scooter, eenvoudig te plannen, te boeken en te betalen.