Arriva Noord-Nederland komt met speciale lijnnummers

Archiefbeeld van een GTW-trein van Arriva (Foto: Klaas Halbersma)
Archiefbeeld van een GTW-trein van Arriva (Foto: Klaas Halbersma)

Vanaf zondag 13 december zullen alle treinen van Arriva in het noorden voorzien zijn van lijnnummers. De nieuwe RE- en RS-codes moeten voorkomen dat reizigers in een verkeerde of langzamere trein stappen

Stel je voor, je wilt van Groningen naar Leeuwarden reizen met de trein en stapt zonder nadenken in de eerste trein die je op het station ziet staan met eindbestemming Leeuwarden. Als de trein vertrekt kom je erachter dat de trein op alle tussenliggende stations stopt en jouw reis plots een stuk langer duurt dan je graag wilde. Of je merkt opeens dat je in de sneltrein gestapt bent die Feanwalden voorbij rijdt.

Om zulke ongemakken te voorkomen zal Arriva hier de lettercijfer-combinaties invoeren. De combinatie RE staat voor RegioExpres, wat bij Arriva de benaming isvoor de sneltrein. RS staat voor RegioSprinter, de stoptrein. Naast dat deze lijncodes in het noorden worden ingevoerd zijn ze ook al enkele jaren te zien in de Arriva-concessie van Limburg.

Trajecten

Ieder traject heeft een eigen cijfer: De treinen tussen Groningen en Leeuwarden hebben het cijfer 1, van Groningen rijdt lijn 4 naar Eemshaven, lijn 5 rijdt naar Delfzijl, de 6 naar Winschoten en de 7 naar Veendam. In Friesland is lijn 2 de trein van Leeuwarden naar Harlingen en staat lijn 3 voor het traject Leeuwarden-Sneek-Stavoren. Reizigers die de nieuwe lijncodes vergeten zijn kunnen spieken op de spoorkaart van 2021 van de NS. Uiteraard zullen de treinserienummers ook blijven bestaan.