NS start samenwerking met Amber voor deelauto's

De deelauto van Amber is eenvoudig via een app te reserveren
De deelauto van Amber is eenvoudig via een app te reserveren

Sinds vrijdag is er op de P+R terreinen van de stations Alkmaar, Driebergen-Zeist, Rotterdam Centraal en Zwolle plek voor twee elektrische deelauto’s van Amber. Door de deelauto’s zijn reizigers flexibel en hebben meer keuzevrijheid. NS, Amber en Q-Park willen hiermee elektrisch deelvervoer stimuleren.

Reizigers kunnen in de Amber app zien waar de auto klaarstaat en een auto reserveren. Vanwege de kentekenherkenning op de P+R terreinen gaat in- en uitrijden automatisch. Bert Vaessens, formatmanager auto bij NS: “Na de treinreis stap je het station uit en met de app open je de auto. Zodra je aan komt rijden gaat de slagboom vanzelf omhoog en je vervolgt je weg geruisloos”. Het is ook mogelijk om de auto niet terug naar het station te brengen, maar naar één van de andere Amber locaties. Als reizigers enthousiast zijn over de auto’s krijgen mogelijk meer P+R locaties deze elektrische deelauto’s.

Trein en auto combineren

De deelauto’s zorgen voor een snel en makkelijk vervolg van de reis. Vaessens vertelt: “Een station is niet alleen de plek waar een trein stopt, hier komt allemaal vervoer juist samen. Wij willen dat reizigers daar handig gebruik van kunnen maken. Met deze elektrische deelauto’s kunnen reizigers hun reis vervolgen naar plekken waar de trein niet kan komen. Ook voor omwonenden van het station zonder auto is dit een uitkomst.”

Met de komst van de auto’s van Amber breidt NS het aanbod van deelauto’s uit en wil het elektrisch vervoer vooruithelpen. Jasper Uljee, groei- en innovatiemanager bij Amber:

“Bij Amber geloven we dat delen het nieuwe bezit is. Zeker bij auto’s. We zien dat auto’s zo’n 23 uur per dag stil staan en inmiddels is al 40% van de stad ingedeeld als ruimte voor de auto. Dat kan en moet anders. Daarom hebben wij een deelauto platform waarbij we de gebruiker de garantie bieden op een elektrische deelauto. Samen met NS maken we het eenvoudiger voor de reiziger om de trein en de deelauto te combineren. Het gemak van een eigen auto maar niet de lasten.”