Tweede Kamer stemt in met motie voor behoud van politiepost Amsterdam Centraal

Tweede Kamer stemt in met motie voor behoud van politiepost Amsterdam Centraal (Foto: Politie)
Tweede Kamer stemt in met motie voor behoud van politiepost Amsterdam Centraal (Foto: Politie)

De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met een motie waarin de regering wordt verzocht te bekijken of de politiepost op Amsterdam Centraal behouden kan blijven. De motie is door SP-Kamerlid Cem Laçin ingediend nadat er onrust was over de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur om de post op te heffen. Ook NS en GVB en vakbond FNV hebben hun zorgen geuit.

Het initiatief om de politiepost weg te halen is een van de maatregelen om capaciteitstekort bij de politie op te vangen. Het stadsbestuur wil daarvoor het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer overhevelen naar basisteams. Dit zou gaan betekenen dat er in de toekomst minder agenten zullen rondlopen op het station. "Alle taken kunnen ook zonder vaste locatie op het station worden verricht", schreef burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

Omstreden

De sluiting van de politiepost is omstreden omdat het personeel daar veel kennis heeft opgebouwd op het gebied van veiligheid op het station. Daardoor zou de politiepost beter verdacht gedrag kunnen herkennen dan normale agenten. De NS en de GVB vrezen dat de veiligheid van de reizigers in het geding komt, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. Ook hebben ze de de gemeenteraad geinformeerd over een relatieve toename van het aantal incidenten door de coronacrisis en waarschuwen dat inzet van politie zonder specifieke kennis van het OV tot meer en grotere verstoringen kan leiden.

Al eerder bracht toenmalig NS-directeur Roger van Boxtel een bezoek nadat hij werd geinformeerd over de reorganisatie. Ook hij deed een oproep om de post geopend te houden. Vakbond FNV noemt het behouden van de post een "harde noodzaak" om Amsterdam Centraal als drukte knooppunt van Nederland veilig te houden.

SP-Kamerlid Laçin stelt in zijn motie dat ‘deze post en deze agenten door hun kennis en ervaring binnen het OV van grote toegevoegde waarde zijn voor de veiligheid op en rond dit drukbezochte station’. Ook benadrukte hij dat de sociale veiligheid binnen het OV afgelopen maanden verder onder druk is komen te staan. Hij verzoekt de regering te bekijken of de post en de bijbehorende agenten alsnog op het station te kunnen behouden. Rond de kerstdagen zal er meer over duidelijk worden.