Toch reorganisatie van politie op Amsterdam Centraal na bezwaren

Tweede Kamer stemt in met motie voor behoud van politiepost Amsterdam Centraal (Foto: Politie)
Tweede Kamer stemt in met motie voor behoud van politiepost Amsterdam Centraal (Foto: Politie)

De politie blijft aanwezig op Amsterdam Centraal, maar door de sluiting van de politiepost gaat het aantal agenten dat daar aanwezig is wel flink omlaag. Dat zei politiechef Jan Pronker vandaag tegenover AT5.

De sluiting van de politiepost is omstreden omdat het personeel daar veel kennis heeft opgebouwd op het gebied van veiligheid op het station. Daardoor zou de politiepost beter verdacht gedrag kunnen herkennen dan normale agenten. De NS en de GVB vrezen dat de veiligheid van de reizigers in het geding komt, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. Al eerder bracht NS-directeur Rogier van Boxtel een bezoek nadat hij hoorde dat het Amsterdamse politiekorps gereorganiseerd wordt. Ook hij deed een oproep om de post geopend te houden.

'Onveiligheid' en 'ongure sujetten'

"Straks verplaats je politieagenten onder het mom van: meer blauw op straat. Maar daarmee creëer je meer gevoelens van onveiligheid en criminaliteit op het CS", zei SP-raadslid Erik Flentge vanmiddag. Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) gaf aan dat het station veel 'ongure sujetten' aantrekt. Marianne Poot van de VVD was benieuwd of er een gulden middenweg mogelijk was, zoals het openhouden van de post met minder agenten.

Ondanks de grote bezwaren blijft de politie achter het besluit staan om de post te sluiten en de agenten over te plaatsen naar normale teams. "Het aantal aangiftes dat daar wordt opgenomen is minder dan een per dag", reageerde Pronker. "En we moeten ons realiseren dat alle capaciteit daar, ten koste gaat van capiciteit die gepland staat voor de wijken." Pronker stelt wel dat de Amsterdamse politie er alles aan doet om agenten op het station aanwezig te laten zijn, maar wel in minder grote aantallen. Hij vergelijkt het met het aantal in andere grote steden. "De extra capaciteit die daarbij vrijkomt willen we inzetten in de wijken om de wijkagenten in de gelegenheid te stellen daar te zijn en niet in de noodhulp te zitten en zo een repressieve politie te worden."