Eerste onbewaakte overweg in Hooghalen verwijderd

 (Foto: LooiNL)
(Foto: LooiNL)

Afgelopen week is de eerste onbewaakte overweg bij het Drente Hooghalen uit het spoor verwijderd, en is er een tijdelijke noodweg gerealiseerd. Bij deze overweg vond in augustus een bijna-botsing plaats. Op korte termijn zal ook de tweede overweg waar in mei een tragische treinbotsing plaatsvond, worden opgeheven.

Voor de opheffing van de onbeveiligde overweg (NABO) wordt er een noodweg aangelegd die een aansluiting biedt vanaf een andere weg, zonder dat er een onveilige overweg hoeft te worden gepasseerd. Om dit zo snel mogelijk te realiseren worden er betonnen rijplaten aangelegd. Momenteel is dit werk bij de bewuste overweg afgerond waarmee de overweg ook definitief uit het spoor gehaald is.

Verwijderen van de overweg

Over twee weken verwacht ProRail de overweg waar de aanrijding in mei plaatsvond op te heffen, en een noodweg aan te leggen. Het realiseren daarvan vindt plaats in samenwerking met gemeente Midden-Drenthe, landeigenaren, Natuurmonumenten en Gasunie. Die laatste partij is erbij betrokken omdat er gasleidingen in de grond liggen.

Het NABO-programma van ProRail heeft met deze opheffing landelijk inmiddels ruim 50 van 180 openbaar toegankelijke overwegen aangepakt. Voor 2024 zijn er nog 130 stuks aan de beurt. "We werken hier sinds 2018 aan onder het motto "de beste overweg is een opgeheven overweg", schrijft ProRail.

Hillegom

Ook heeft ProRail inmiddels overleg met de gemeente Hillegom over de opheffing van de overweg aan de Frederikslaan. Hier vond maandag nog een aanrijding plaats tussen een auto en een trein. Hierbij raakte de besturuder van de auto zwaargewond. Deze overweg is een besloten overweg en voorzien van hekken en verlichting. Deze overweg stond al op de nominatie om verwijderd te worden.