Bestuurder van auto zwaargewond geraakt na treinbotsing bij Hillegom

De overweg bij Hillegom (Foto: Google Maps)
De overweg bij Hillegom (Foto: Google Maps)

Maandagochtend omstreeks 10 uur is in Hillegom op een onbewaakte overweg een trein op een auto gebotst. De politie heeft laten weten dat de bestuurder hierbij zwaargewond is geraakt en doet onderzoek naar het ongeval.

Het treinverkeer is tot ongeveer 13:15 uur stilgelegd. De trein heeft lichte schade en kon zonder een evacuatie weer met passagiers vertrekken. De bestuurder van het voertuig zou mogelijk door de laagstaande zon verblind zijn geraakt en heeft mogelijk de waarschuwingslichten aan de Frederikslaan niet gezien. De auto is total-loss, en het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht.

Onbeveiligde overweg

De overweg was beveiligd met lichten, hekwerk, en werd gebruikt als overpad. ProRail meldt dat overweg op de nominatie om te worden opgeheven of te worden beveiligd. Daarover zouden er momenteel gesprekken met de gemeente over plaatsvinden.

Jaarlijks vinden daar aanrijdingen en bijna-aanrijdingen plaats. Vandaar dat het minsterie ProRail budget heeft toegekend om deze overwegen aan te pakken. In samenspraak met gemeenten, provincies en grondeigenaren wordt er gezocht  naar oplossingen voor alle openbare onbeveiligde overwegen of onbeveiligde overwegen met een openbaar karakter.

Momenteel wordt er gewerkt om de onbewaakte spoorwegwegovergangen in het Drentse Hooghalen te verwijderen nadat er in mei een tragische treinbotsing plaatsvond, en later nog een bijna-aanrijding.