NS komt met dagkaart voor jongeren

Het Groepsticket van de NS heeft het afgelopen kwartaal winst geboekt. (Foto: NS)
Het Groepsticket van de NS heeft het afgelopen kwartaal winst geboekt. (Foto: NS)

De NS introduceert vanaf 1 september de nieuwe jongerendagkaart. Met dit ticket kunnen zij de hele dag – maar buiten de spits – onbeperkt treinreizen met NS voor maar 7,50 euro. Het nieuwe ticket is te koop via de NS-app en er is geen OV-chipkaart nodig omdat het als een e-ticket werkt waarmee je met een barcode de poortjes kan openen.

Eind februari maakte de NS de plannen voor de jongerendagkaart al bekend, maar deze werd door de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld. Uiteindelijk brengt de NS nu enkel de dagkaart uit. Vanwege de coronacrisis zou volgens de NS een speciaal weekendvrij-abonnement in deze tijd niet meer interessant zijn.De komende tijd zal het vervoersbedrijf al haar beschikbare abonnementen tegen het licht houden.

Tjalling Smit, lid Raad van bestuur NS: “We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers. Ook nu. Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren."

Enkel bij NS

Helaas is de dagkaart van enkel bij NS te gebruiken, en dus niet bij de regionale vervoerders zoals Arriva, Qbuzz, Connexxion en Breng. Volgens de NS zouden zij niet willen meewerken om de dagkaart te accepteren. Ook Rover-directeur Freek Bos heeft teleurgesteld gereageerd, en gaat ervanuit dat de regionale vervoerders toch op den duur zullen volgen.

Reizen en jongeren

Uit een onderzoek onder 1087 jongeren en hun ouders is gebleken dat ze voornamelijk een dagje naar een stad reizen. Op de tweede plaats staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen vooral in het weekend. Daarbij hebben ze de voorkeur voor een vaste prijs voor een kaartje, zonder bijkomende kosten achteraf. Van de jongeren zegt 7 procent vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. Van de ouders geeft 57 procent aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Veranderd reisgedrag door corona

In februari kondigde NS de introductie van een speciale jongerenkaart deze zomer al aan. Naast een dagkaart ging dit om een nieuw weekendabonnement voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Sindsdien is door corona het reisgedrag veranderd en is een abonnement niet altijd meer interessant. NS houdt daarom het volledige abonnementenaanbod tegen het licht. Om hierop niet te wachten, introduceert NS nu alvast de jongerendagkaart. Uit het klantonderzoek blijkt dat deze voorziet 90 procent van de ondervraagden van de behoefte.

Jongerendagkaart

De Jongerendagkaart is vanaf 1 september te koop voor 7,50 euro via de NS-app, en gebruik van een OV-chipkaart is niet nodig. De reizen zijn enkel geldig in de dal-uren of het gehele weekend. Het vrije reizen is enkel mogelijk in treinen van de NS. Deze dagkaart is bedoeld voor jongeren van 12 t/m 18 jaar.