Vakbonden eisen volledige compensatie voor openbaar vervoer

Vakbonden eisen volledige compensatie voor openbaar vervoer (Foto: Treinenweb)
Vakbonden eisen volledige compensatie voor openbaar vervoer (Foto: Treinenweb)

De OV-bedrijven moeten volledig worden gecompenseerd voor de verliezen door de coronacrisis. Dat staat in een gezamenlijk brandbrief van vakbonden FNV, CNV en VVMC aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven. De vakbonden vrezen dat medewerkers in de ov-sector nu hun baan verliezen, terwijl ze tijdens de lockdown opgeroepen werden door te werken.

De overheid heeft in 2020 een bedrag van 1,5 miljard euro voor de bedrijven beschikbaar gesteld, maar dat is volgens de vakbonden onvoldoende. Dat bedrag dekt ongeveer 93% van de exploitatieverliezen. De inkomsten worden van deze ondersteuning in mindering gebracht. Volgens de vakbonden is bezuinigen geen optie. “Door bezuinigen wordt het OV minder aantrekkelijk voor reizigers en kiezen dus (nog) meer mensen voor alternatieven zoals de auto. Dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector, maar ook voor klimaatdoelstelling waar Nederland voor staat” schrijven de vakbonden.

De vakbonden dringen er snel aan op duidelijkheid voor 2021. Ook NS en andere vervoerders deden al eerder een dergelijk beroep. FNV zegt dat het uitblijven van die duidelijkheid voor veel onrust zorgt bij leden van de bond en werknemers van vervoersbedrijven.

NS roemde vorige week al de aanpak van de Britse overheid. Anders dan in Nederland, wordt in het Verenigd Koninkrijk wel honderd procent van de kosten gedekt.

Bron: Treinreiziger