Alstom en Britse materieelbeheerder versnellen programma voor waterstoftreinen in Verenigd Koninkrijk

De nieuwe Class 600 Breeze-trein die ontwikkeld wordt (Foto: Alstom)
De nieuwe Class 600 Breeze-trein die ontwikkeld wordt (Foto: Alstom)

De Britse materieelbeheerder Eversholt Rail en treinbouwer Alstom hebben afgelopen week een plan gepresenteerd om de waterstoftreinindustrie in het Verenigd Koninkrijk te versnellen met nog eens, met omgerekend ruim 1 miljoen euro, te investeren in nieuwe Britse waterstoftreinen met de naam 'Breeze'

Om het Breeze-waterstoftreinplan naar een hoger niveau te tillen, betekent deze grote investering dat de Breeze eerder ontwikkeld zal zijn voor inzet in het Verenigd Koninkrijk. De Breeze-treinen worden gebouwd in het Widnes Transport Technology Centre van Alstom, dat hard op weg is om het belangrijkste centrum voor modernisering van treinen van het land te worden. Widnes zal ook Alstom's wereldwijde expertisecentrum worden voor waterstoftechnologie wanneer dit project in serieproductie is, waardoor meer dan 200 hoogwaardige technische banen in het noordwesten worden gecreëerd, wat cruciaal is voor de nivelleringsagenda van de premier.

Emissievrij

Aangedreven door groene waterstof bieden deze treinen echte emissievrije mobiliteit, niet alleen emissievrije gebruikslocaties. De enige emissie van een waterstoftrein is water; het produceert geen schadelijke deeltjes of gasvormige emissies.

Waterstoftreinen zijn bij uitstek geschikt voor regionale spoordiensten op routes die momenteel niet geëlektrificeerd zijn. Alstom heeft al bewezen dat waterstoftreinen een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing zijn met het succes van de Coradia iLint in Duitsland. Deze nieuwe investering zal ervoor zorgen dat Breeze-treinen klaar zijn voor snelle inzet in het het Verenigd Koninkrijk.

Aangezien Breeze de eerste Britse treinvloot zal zijn die de klassebenaming 6xx gebruikt, zal deze de classificatie '600' dragen. Zowel Eversholt Rail als Alstom hebben aangegeven verheugd te zijn met deze erkenning.