Verkoop internationale tickets begint weer te stijgen

In de komende zomer zal de IC Berlijn vanwege werkzaamheden langer over de rit naar Berlijn doen. (Foto: Bart)
In de komende zomer zal de IC Berlijn vanwege werkzaamheden langer over de rit naar Berlijn doen. (Foto: Bart)

De verkoop van internationale treintickets begint weer langzaam te stijgen. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van NS International. Half april bereikte deze verkoop een dieptepunt, met slechts 3 procent verkochte tickets ten opzichte van normaal. De laatste weken nam dat aantal weer stevig toe, tot inmiddels weer 30 procent ten opzichte van normaal. Die groei lijkt verder door te zetten.

Het aandeel tickets naar Berlijn is de laatste weken opvallend veel groter dan normaal. Sinds begin juni rijden de meeste treinen weer naar België en Duitsland, waar ook een groei in te merken is. Ook de eerste maanden van 2020 was een vergelijkbare groei van het aantal reizigers zichtbaar op alle bestemmingen.

Berlijn populairder

Op basis van de cijfers van de laatste weken is de top-5 populairste internationale treinbestemmingen ongewijzigd: Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn en Keulen. Hierbij valt op dat verhoudingsgewijs Berlijn een stuk populairder (bijna twee keer) dan normaal in deze periode. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Berlijn altijd een populaire bestemming in de zomer is, maar dat reizigers deze zomer hun ticket pas laat aanschaffen. Bestemmingen als Brussel en Keulen, die normaal populair zijn onder zakenreizigers, blijven juist iets achter. Dat type reizen komt nog minder snel op gang.

Voorwaarden versoepeld

Vanwege deze tijd zijn de voorwaarden van veel tickets versoepeld, waardoor ze tot kort voor vertrek kosteloos kunnen worden omgeboekt. In de treinen besteedt NS veel aandacht aan hygiëne, zo worden ruimtes extra gedesinfecteerd. Ook zijn mondkapjes in de meeste treinen in het buitenland ook verpllcht. Wel waarschuwt de NS dat in detail de maatregelen per land iets verschillen. Op hun website maken ze deze maatregelen duidelijk.

Overzicht van internationale treinen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de treinen weer deze frequentie aan zullen houden.

  • 16 x per dag Brussel – Intercity Brussel rijdt weer volledig sinds 8 juni.
  • 8 x per dag Frankfurt – ICE rijdt weer volledig sinds 1 juni.
  • 7 x per dag Berlijn – Intercity Berlijn rijdt weer volledig sinds 2 juni.
  • 9 x per dag Parijs – Thalys rijdt sinds 9 juni twee keer per dag, vanaf 12 juli vier keer per dag. Verdere uitbreiding van het aantal treinen is afhankelijk van hoe de situatie rondom corona en de vraag van reizigers zich ontwikkelt.
  • 4 x per dag Londen – Eurostar rijdt vanaf 9 juli weer één keer per dag rechtstreeks vanuit Londen naar Amsterdam. In omgekeerde richting met een overstap in Brussel. NS en Eurostar willen het aantal treinen deze zomer langzaam weer uitbreiden tot drie keer per dag. Uiteraard weer afhankelijk van de ontwikkelingen.