Groningen en Fryslân doen proef met biodiesel bij Arriva

Een van de vernieuwde GTW-treinen van Arriva (Foto: Wessel de Jong)
Een van de vernieuwde GTW-treinen van Arriva (Foto: Wessel de Jong)

De provincies Groningen en Fryslân gaan een proef doen met treinen op biodiesel. Arriva gaat vanaf september 2020 met haar bestaande GTW treinstellen op deze brandstof rijden. Als deze proef slaagt, kunnen ook andere treinen gebruikmaken van deze schonere brandstof.

De overstap van gewone diesel naar biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) zorgt voor 89 procent minder CO2-uitstoot. Het gaat om een proef van twee jaar. In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland. Arriva blijft ook de komende vijftien jaar met treinen rijden in Groningen en Fryslân.

Vernieuwing van de vloot

Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen en uitbreiding met achttien nieuwe treinen, de zogeheten WINT treinen die net als de bestaande GTW-trein door Stadler gebouwd is. Deze WINK’s rijden vanaf het voorjaar 2021 over het Noordelijke spoor. Deze treinen hebben onder andere batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast rijden ze op schonere diesel. De bestaande treinen gebruiken nu nog gewone diesel, maar als de proef slaagt schakelen die alle vijftig ook over op schonere diesel.

Modernisering

De eerste twee bestaande GTW-dieseltreinen zijn al voorzien van een nieuw jasje. De rood-witte buitenkant heeft nu plaatsgemaakt voor een nieuwe frisse blauwgroene kleurstelling. Ook van binnen heeft het interieur een vernieuwing gekregen. Zo komen er klaptafels, mogelijkheden om je laptop of mobiele telefoon op te laden en stiltecoupés. Met het vernieuwen van het comfort zal tevens de eerste klas verdwijnen. Ook komen er verbeterde reisinformatiechermen en komt er een zitplaats-indicator aan de butienkant van de trein die aangeeft waar het in de trein druk is.

De stellen krijgen in de loods van spoorwegmuseum Transit-Oost in Winterswijk hun nieuwe huisstijl. In de werkplaats van Stadler krijgen de stellen uiteindelijk hun nieuwe interieur.

Bron: https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuwsartikel/proef-met-treinen-op-biodiesel/

Bron: Provincie Groningen