NS bezuinigt op 2300 arbeidsplaatsen

Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)
Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)

Bij de NS zullen de komende jaren 2300 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dit is vandaag bekendgemaakt in de toekomstplannen die vanmiddag met het personeel zijn gedeeld. Vanwege het coronavirus verwacht de vervoerder in vijf jaar tijd een verlies van 4,7 miljard euro. Met de bezuiniging in de arbeidsplaatsen moet uiteindelijk 1,4 miljard euro worden bespaard.

Het aantal arbeidsplaatsen zal in alle takken van het bedrijf inkrimpen: op de stations, treinen, in de werkplaatsen en het hoofdkantoor. De NS heeft laten weten dat het aantal banen wat in zal krimpen zal plaatsvinden via een natuurlijk verloop. Tot 2025 zullen er ongeveer 2500 medewerkers met pensioen gaan. Mensen met een vast contract zullen deze behouden, maar zullen mogelijk worden omgeschoold. Ook zal de NS-directie en de Raad van Bestuur tot eind volgend jaar 10 procent van hun vaste salaris inleveren.

4,7 miljard euro verlies tot 2025

De NS verwacht, door ander reisgedrag en economische krimp, dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn. Ingrijpende maatregelen, zoals het verdwijnen van een grote hoeveelheid banen, zijn noodzakelijk om het bedrijf hier op in te richten en weer financieel gezond te krijgen. Tot 2025 verwacht NS 1,4 miljard euro te moeten besparen. Dat is noodzakelijk om het treinkaartje ook in de toekomst betaalbaar te houden en noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen voor de reiziger.