Twaalf extra dubbeldekstreinen voor Zweedse Mälab

Het Zweedse vervoersbedrijf AB Transitio heeft nog eens twaalf KISS dubbeldekker-treinen voor Mälab besteld bij het Zwitserse Stadler. De extra bestelling komt voor uit een optie die eerder in 2016 getekend werd tijdens de eerste levering.

Het contract heeft een waarde van ongeveer 124 miljoen euro. De inmiddels bestelde treinen worden conform het contract in het najaar van 2021 geleverd en rijden vervolgens in de regio van het Mälarmeer ten westen van de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Contract

AB Transitio en Stadler hadden in 2016 al een contract getekend voor de levering van dubbeldekkertreinen voor verschillende regio's in Zweden. Aanvankelijk werden er 33 treinen besteld voor Mälab en werden er nog eens acht treinen toegevoegd voor de omgeving van Uppsala County. De tweede optie omvat nu twaalf treinen voor Mälab. Hiermee komt AB Transitio uit op een totaal van 53 KISS-treinen die bij Stadler besteld zijn.

Treinstellen

De vierdelige dubbeldekstreinen stralen een ruime comfort uit. Ze bieden passagiers veel beenruimte en een ruimtelijk gevoel. Stadler heeft de treinen voor Mälab aangepast aan het Zweedse eisen voor gebruik op hun spoorwegen. De maximumsnelheid van de treinen is 200 kilometer per uur. De vloerverwarming en goede isolatie dragen bij aan de winterweerstand van de treinen.

Ansgar Brockmeyer, salesmanager bij Stadler, zegt: "Net als de treinen die sinds december 2019 in passagiersdienst zijn, zullen ook de nieuw bestelde voertuigen de Scandinavische designlijn volgen die in samenwerking met Transitio is ontwikkeld. Het feit dat we kort na de start van de passagiersdienst van de nieuwe dubbeldekkers al een vervolgopdracht van Transitio hebben ontvangen, is een groot teken van vertrouwen en een erkenning van de kwaliteit van de nieuwe treinen."