OV-NL: "Sinds 1 juni slechts 20 coronaboetes in het ov uitgeschreven"

Mogelijk is vanaf 25 september het dragen van mondkapjes niet meer verplicht op haltes en perrons. (Foto: FaceMePLS)
Mogelijk is vanaf 25 september het dragen van mondkapjes niet meer verplicht op haltes en perrons. (Foto: FaceMePLS)

Sinds dat het openbaar vervoer op 1 juni weer grotendeels op gang kwam zijn er slechts 20 boetes uitgedeeld aan reizigers die de coronaregels overtraden. Passagiers volgen de coronaregels in het ov "tot nu toe uitstekend", heeft branchevereniging OV-NL tegenover BNR Nieuwsradio gemeld op basis van cijfers.

De meeste boetes werden volgens de branchevereniging uitgedeeld aan reizigers die zich aggressief gedroegen of het kapje expliciet weigerden en daarbij niet de instructies van het personeel opvolgden.

Mondkapjesplicht

Per 1 juni is het voor reizigers die dertien jaar en ouder zijn verplicht om niet-medische mondkapjes te dragen in het gehele openbaar vervoer. Reizigers die zich hier niet aan houden, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Al eerder werd al bekend gemaakt dat de boete een uiterst middel is. In de eerste instantie zal ov-personeel reizigers die geen mondmasker dragen, of deze verkeerd gebruiken, eerst met de persoon in gesprek gaan. Als de persoon geen mondmasker bij zich heeft moet de reiziger bij eerstvolgende station of halte het voertuig verlaten om een juiste beschermingsmiddel te regelen.

Maximale bezetting van 40 procent

Naast de mondkapjesplicht geldt er ook een maximale capaciteit in het openbaar vervoer. De regering heeft deze vastgesteld op 40 procent, zodat er afstand gehouden kan worden van andere reizigers. Omdat hier niet altijd aan voldaan kon worden is een mondkapje verplicht. Volgens OV-NL zou de gebruikte capaciteit van het openbaar vervoer op 30 procent liggen.

In het algemeen zijn alle beschikbare zitplaatsen de plaatsen aan de rijmzijde van het voertuig. Deze zijn aangegeven met een groene sticker. In sommige voertuigen gelden afwijkende regels, deze zijn aangegeven met een andere sticker.