Boete voor niet dragen mondkapje in ov kost 95 euro

Vanwege het oplopend aantal besmettingen keert de mondkapjesplicht weer terug op stations, perrons en haltes.
Vanwege het oplopend aantal besmettingen keert de mondkapjesplicht weer terug op stations, perrons en haltes.

Reizigers die vanaf 1 juni geen mondkapje in het openbaar vervoer dragen kunnen een boete krijgen van 95 euro. Dat staat sinds dinsdag vermeld op de website van Rijksoverheid. Zowel het kabinet als de vervoerders blijven benadrukken dat het ov ook na 1 juni enkel bedoeld is voor noodzakelijke reizen.

De mondkapjesplicht geldt voor alle reizigers ouder dan 13 jaar. Er dient hierbij een 'niet-medisch' mondkapje te worden gedragen. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete van 95 euro. Het handhaven van de regelgeving wordt overgelaten aan het personeel van de vervoersbedrijven. De NS heeft laten weten dat de Veiligheid & Service afdeling de taak zal krijgen om boetes uit te kunnen delen, en eventueel met assistentie van de politie.

Op stations, haltes en perrons hoeven reizigers geen mondkapje te dragen. Wel dienen reizigers zich aan de anderhalve-meter maatregel te houden. Het dragen van mondkapjes in het ov is ingesteld nadat de sector hun zorgen uitte. Bij een versoepeling van de maatregelen zou 1,5 meter afstand houden binnen het ov niet realistisch zijn. De mondkapjes moeten zorgen dat de drager anderen minder snel besmet. In de bus, tram en metro is ongeveer 30 á 40 procent van de normale capaciteit mogelijk, en in de treinen in het dit 50 procent. Groene stickers geven de zitplaatsen aan waar iemand veilig kan zitten.