Groene stickers laten toegestane zitplaatsen in trein zien

Vanaf 2 juni zal de dienstregeling in het gehele openbaar weer op gang komen. Dit betekent dat reizigers grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruik kunnen maken, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Daarnaast houdt dit ook in dat er maar ongeveer 50 procent van het aantal reizigers meegenomen kan worden.

De NS zal vanaf 2 juni weer het maximale aantal treinen, voor zover mogelijk is tijdens deze corona-periode, weer laten rijden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken zijn in de meeste gevallen enkel de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarnaast verplicht de overheid daarbij het gebruik van een mondkapje in het OV. Binnen afzienbare tijd zal er meer duidelijkheid komen over de gebruiksregels voor deze gezichtsbescherming.

Mondkapje en groene stickers

De NS benadrukt met het dragen van het verplichte mondkapje dat ook de anderhalve meter van toepassing blijft. Met een groene sticker wordt in de treinstellen aangegeven waar iemand kan plaatsnemen. Dit zijn in veel gevallen de stoelen aan de raamzijde. Als er geen stoel met een groene sticker beschikbaar is, worden reizigers verzocht om bij het eerstvolgende station uit te stappen om daar op de volgende trein te wachten, om daar een nieuwe vrije groene zitplek op te zoeken.

Gebruikers van sociale media hebben al aangeven diverse treinen met stickers te hebben gezien. Op Twitter heeft NS-machinist Marco Meeuwissen laten weten dat hij meehelpt om de zitplaatsen van deze kenmerken te voorzien.

Het artikel gaat verder na de tweet

Dienstregeling

De dienstregeling is sinds 21 maart aangepast om de verspreiding van Corona-virus tegen te gaan. Om het land bereikbaar te houden reden er vanaf toen voornamelijk Sprinters in een basisdienstregeling. Op 29 april is deze dienst verstevigd met extra intercity's zodat reizigers met een noodzakelijke reis meer ruimte hadden om zich te verspreiden. Vanaf 2 juni zal de normale dienstregeling weer gereden gaan worden.

Drukke treinen

De NS houdt het aantal reizigers scherp in de gaten. "We monitoren dagelijks hoeveel reizigers er in de treinen zitten. De afgelopen periode zagen we op een aantal trajecten het aantal reizigers groeien: Tussen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden", schrijft de vervoerder.

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli. In de loop van de tijd zal er meer over deze dienstregeling bekend worden gemaakt.

Afstand houden

De NS en ProRail hebben aan het begin van deze maand maatregelen op de station genomen tegen verspreiding van het Corona-virus. Zo worden er op de stations speciale Corona-regels bij de ingangen opgehangen waarop de regels staan vermeld. Ook wordt er opgeroepen om aan de anderhalve-meter maatregel te houden. Dit wordt duidelijk gemaakt met stickers die de reizigers attenderen om vier treden afstand op de roltrap te houden, de trap aan de rechterkant te nemen, en met maximaal 2 personen in de lift te stappen.