NS weert vanaf 12 mei fietsen uit de trein, en stopt met samenreiskorting

In de strijd tegen het Corona-virus neemt de NS vanaf 12 mei enkele maatregelen. Zo zullen fietsen uit de trein worden geweerd tenzij deze bedoeld zijn als hulpmiddel. Dit zal gebeuren door het Fiets Dalkaartje tijdelijk uit de handel te halen. Ook zal de Samenreiskorting tijdelijk niet meer mogelijk zijn. De NS benadrukt dat de trein 'geen uitje' is, en dat er aan reizigers wordt verzocht om alleen te komen.

Het gebruik van fietsen in de trein zijn vanaf de genoemde datum enkel toegestaan als de fiets dient als hulpmiddel, zoals de NS op een speciale pagina beschrijft. Voor reizigers met noodzakelijke reizen zijn er alternatieven, zoals het lenen van een OV-fiets of het meenemen van een vouwfiets.

Kaartjes met Samenreiskorting zijn in de loop van volgende week tijdelijk niet meer verkrijgbaar. Al eerder stopte NS met de verkoop van het Groepsticket. Premier Mark Rutte gaf afgelopen woensdag in de persconferentie al aan dat het aantal zitplaatsen in het openbaar vervoer beperkt wordt tot 40 procent. 

Dienstregeling weer opstarten

Ook werd er bekend gemaakt dat vanaf 1 juni de volledige dienstregeling weer wordt opgegestart. Omdat de 'anderhalve meter' maatregel niet altijd mogelijk zal zijn, worden mondkapjes verplicht. Hierbij wordt er benadrukt dat het om 'niet-medische' mondkapjes gaat, zonder een medische keuringsstempel. Volgens de Premier zouden deze mondkapjes dringend nodig zijn voor in de zorg.

De ov-bedrijven roepen reizigers op om ook nu al mondkapjes te dragen. Sjaals en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende. Reizigers worden zelf verantwoordelijk gesteld om mondkapjes aan te schaffen of te maken. Inmiddels zijn er op internet diverse voorlichtingsvideo's verschenen over hoe je zelf een mondkapje kan maken.