Vervoerders: "Blijf thuis tijdens Koningsdag en de meivakantie"

'Blijf thuis tijdens Koningsdag en de meivakantie' (Foto: Rob van Hilten)
'Blijf thuis tijdens Koningsdag en de meivakantie' (Foto: Rob van Hilten)

Nederlandse vervoerders raden reizigers met klem aan om Koningsdag en de meivakantie thuis te vieren, en niet met het openbaar vervoer te reizen. "Het OV is even geen uitje!", schrijft de Nederlandse Spoorwegen.

Vanwege de coronacrisis wordt al wekenlang dringend verzocht alleen het openbaar vervoer te gebruiken indien echt noodzakelijk. Hierbij worden reizen bedoeld voor mensen met een vitaal beroep. Omdat er in het hele land tot september geen evenementen toegestaan zijn om het virus niet verder te verspreiden, is thuisblijven is het advies. Speciaal daarom is Koningsdag dit jaar omgedoopt tot 'Woningsdag'. Diverse online verkoopsites hebben al digitale vrijmarkten gepresenteerd en op internet wemelt het van de vele ideeën die je met het gezin thuis kan doen tijdens deze feestdag.

Dienstregeling

De vervoersbedrijven rijden op Koningsdag daarom geen geen Oranje-dienstregeling, maar hun tijdelijke basisdienstregeling. "Wij rijden alleen voor de helden die de strijd aangaan met het coronavirus. Zo houden we Nederland bereikbaar voor zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met het OV echt noodzakelijk is."

Vanaf 29 april gaat de NS meer intercities rijden zodat reizigers zich nog beter kunnen spreiden in de trein om zich op die manier aan de 1,5 meter maatregel te kunnen houden. Ook vanaf dan blijft het advies van de NS om alleen te reizen als het noodzakelijk is.