Eerste goederentrein vanuit Wuhan weer onderweg naar Europa

Archieffoto van een goederentrein in het Rurhgebied (Foto: PatrickvanH)
Archieffoto van een goederentrein in het Rurhgebied (Foto: PatrickvanH)

Afgelopen week is het goederenvervoer tussen de Chinese provincie Hubei en Europa weer hervat. Sinds afgelopen zaterdag is de eerste goederentrein uit Wuhan vertrokken, de stad die eerder dit jaar bekend stond als het epicentrum van het gevaarlijke Corona-virus. De lockdown in deze stad wordt de komende weken steeds verder opgeheven.

De goederentrein is onderweg naar het Duitse Duisburg. Aan boord van de trein bevinden zich onder meer medische spullen, auto-onderdelen, elektronica en glasvezelkabels. Het transport zal naar verwachting over een kleine week worden verwacht in de Duitse stad, waarna de goederen verdeeld worden aan andere Duitse steden, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Polen. De trein zal met het overgebleven deel van hun lading doorreizen naar Nederland.

Afgelopen jaar een stijging

Het aantal ritten tussen China en Europa heeft de afgelopen ajren een sterke stijging gemaakt. In 2018 was er zelfs sprake van 6363 goederentransporten vanuit 59 Chinese steden. Een gemiddelde reis via de Nieuwe Zijde-verbinding voor de goederen duurt ongeveer twee weken waarin er ongeveer 8.000 kilometer wordt afgelegd. Tijdens het transport wordt er met regelmaat van locomotief gewisseld. Ook vanwege de afwijkende spoorbreedtes op het spoor is er oponthoud aan de grenzen van China - Kazachstan en Rusland - Polen. Ook de drukte op het West-Europese spoor zorgt ervoor dat goederentreinen geregeld even stil moeten staan voor het laten passeren van andere treinen.

Verlies voor haven

De Duitse haven van Duisburg verwacht vanwege de Corona-uitbraak het jaar 2020 met een verliespercentage af te sluiten dat in de dubbele cijfers loopt. Dit komt door een lagere hoeveelheid goederen die getransporteerd worden, en door zowel de autoindustrie die stil ligt. Inmiddels is het aantal transporten via de Zijderoute weer even hoog als voor de uitbraak van het virus.