Minister Infrastructuur: "Geen verbod op OV voor mensen buiten vitale sectoren"

Als het aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ligt komt er tijdens deze corona-crisis geen vervoersverbod voor mensen in het OV die buiten vitale sectoren werken. Eerder deze week riep de vakbond FNV nog op tot een verbod voor mensen die het openbaar vervoer niet dringend nodig hebben.

Volgens de vakbonden FNV Spoor en FNV Streekvervoer moet een verbod meehelpen aan de veiligheid van OV-medewerkers tegen het Corona-virus. Zo zouden alle medewerkers uit vitale sectoren speciale vervoersbewijzen moeten krijgen zodat zij enkel nog van het OV gebruik zouden kunnen maken. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen."

Geen extra maatregelen

Volgens minister van Nieuwenhuizen er van een verbod nog geen sprake, en is ook de oproep van de overheid helder dat iedereen thuis moet blijven.

"We staan voortdurend in contact met alle vervoerders en er zijn op dit moment geen signalen van grote drukte die aanleiding geven tot het nemen van extra maatregelen", zegt Van Nieuwenhuizen tegenover het AD als reactie op de oproep van de vakbonden. Wel benadrukt de minister dat er wel maatregelen kunnen volgen als die echt nodig blijken te zijn.

Inmiddels is het aantal gebruikers van het OV drastisch gedaald. Vorige week meldde de NS dat nog maar 10% van het aantal reizigers het openbaar vervoer gebruiken. Inmiddels is er sinds afgelopen zaterdag een basisdienstregeling in werkeling gesteld waarmee de NS op alle station twee treinen per uur laat rijden, zodat mensen uit vitale sectoren vervoerd kunnen blijven worden.

Foto: TahR78
Foto: TahR78