Speciale basisdienstregeling soepel van start

De speciale basisdienstregeling die vanochtend van start is gegaan, loopt volgens plan. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de trein is door de maatregelen tegen het corona-virus zo'n 10 procent van het normale aantal. Daarnaast stijgt het aantal ziekmeldingen bij NS, waardoor er de afgelopen dagen al fors minder treinen reden.

De speciale basisdienstregeling die als 'nooddienstregeling' is ingesteld. voorziet erin dat 35 procent van het normale aantal reizigers met de trein kan reizen. De NS en ProRail adviseren om altijd kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te raadplegen. De NS roept reizigers op om alleen te reizen als het strikt nodig is. Voornamelijk worden hier mensen voor bedoeld die moeten reizen naar vitale werksectoren, zoals ziekenhuizen en zorg.

Speciale basisdienstregeling

NS en ProRail willen er met de speciale basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken.

Er rijden vanaf ieder station in Nederland, in alle richtingen, twee treinen per uur. Het gaat hier in principe om Sprinters. Op enkele trajecten rijden nog Intercity’s, omdat hier in veel gevallen gedeeltelijk geen Sprinters rijden. Dit zijn onder meer de trajecten: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven.

Reistijden

Reizigers rijden met de nooddienstregeling nu langer naar hun bestemming. De website Treinreiziger heeft een lijstje opsteld met het verschil in de reistijden.

  • Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal, normaal 5x per uur in 40 minuten, nu 1 uur en 16 minuten.
  • Amsterdam Centraal - Den Haag Centraal, normaal 51 minuten, nu 1 uur en 11 minuten.
  • Groningen - Den Haag Centraal, normaal 2u en 38 minuten, nu 3 uur en 54 minuten (en vanwege werkzaamheden dit weekend 4 uur en 57 minuten).
  • Leeuwarden - Utrecht Centraal, normaal 1u en 55 min, nu 3 uur en 3 minuten
  • Enschede - Den Haag Centraal, normaal 2u en 19 min, nu 3 uur en 1 minuten.

Het artikel gaat na de afbeelding verder

Foto:Treinenweb
Een FLIRT-trein op station Ede-Wageningen. (Archieffoto: Treinenweb)

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: "Iedereen die echt met de trein moet, kan op elk station twee keer per uur een trein nemen in elke richting. De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging."

Afbeelding: NS
Het spoorwegnetwerk van de NS hoe er met de basisdienstregeling wordt gereden.
Afbeelding: NS