ProRail draagt mondkapjes over aan de zorg

Spoorbeheerder ProRail heeft afgelopen maandag een groot deel van hun landelijke voorraad aan mondkapjes en beschermingsmiddelen beschikbaar gesteld aan de zorg in hun strijd tegen het corona-virus. De mondkapjes lagen op voorraad bij de afdeling Incidentenbestrijding. Ook roepen zij al haar aannemers en onderaannemers op hetzelfde te doen.

Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail: "Toen wethouder Thijs van Kessel van de gemeente Oss en tevens bestuurslid van de GGD Hart voor Brabant me zondag belde en dringend verzocht of wij mondkapjes en beschermende pakken konden missen, ben ik met mijn collega's van onder andere Incidentenbestrijding aan de slag gegaan. Alle beetjes helpen en ik ben dan ook super trots dat onze collega’s direct hun halve voorraad hebben aangeboden. We hopen dat dit bijdraagt totdat de leveringen uit China op gang komen".

Voor speciale reinigingswerkzaamheden op het spoor dragen de incidentenbestrijders van ProRail speciale pakken en FFP3-mondkapjes die de hoogste bescherming bieden voor invloeden van buitenaf zoals lekkage van gevaarlijke en vervuilende stoffen. Omdat er momenteel nu aanzienlijk minder treinen rijden verwacht ProRail ook een afname van het aantal incidenten waarbij de beschermingsmiddelen nodig zijn. De materialen die de Incidentenbestrijding kan missen, zijn maandagmiddag al ter beschikking gesteld.

Desinfectiemiddelen

Om aan de veiligheidsmaatregelen van de RIVM te voldoen heeft de spoorbeheerder aan het begin van de Corona-crisis desinfectiemiddel aangeschaft voor alle medewerkers op de kantoren, de verkeersleidingsposten en de uitruklocaties van Incidentenbestrijding. Omdat er nu ook wordt opgeroepen om thuis te werken, wat een groot deel van de medewerkers van ProRail doen, is er ook een deel van de desinfectiemiddelen inmiddels ondergebracht bij de zorg.

Ook andere partijen bij spoor hebben inmiddels beschermingsmiddelen gedoneerd aan de zorg. Zo lieten de vrijwilligers van de Stoom Stichting Nederland eerder op Facebook weten dat zij ook een haar voorraad mondkapjes heeft overgedragen aan de huisartsenpost. Normaal worden deze door de stichting gebruikt voor werkzaamheden aan het (nostalgische) spoormaterieel.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb