Britse overheid neemt personenvervoer voor zes maanden in eigen handen

De Britse overheid heeft in strijd tegen het Corona-virus alle concessies van de private personenvervoerders ingetrokken. De maatregel geldt voor mininaal 6 maanden. Commerciële spoorgoederenvervoerders krijgen extra capaciteit, en het personenvervoer is gehalveerd voor mensen die het nodig hebbem

De aankondiging werd maandag bekend gemaakt nadat het een uitgedunde dienstregeling op gang was gekomen. Het spoornetwerk in het Verenigd Koninkrijk is verdeeld in private concessies, waaronder Abellio, Virgin en Great Western Railway. Deze Britse private concessies worden nu voor minimaal 6 maanden opgeven.

Maatregel

Met de maatregel krijgt de overheid alle touwtjes in handen over het spoor. Alle treindiensten voor reizigers zijn vanwege de Corona-crisis al gehalveerd waarmee het aantal reizigers al met 70 procent gedaald is. In Nederland was dit uiteindelijk tot 90 procent gedaald in de afgelopen dagen, met uitzondering van het afgelopen weekend waarbij tot groot ontsteltenis van NS-topman Roger van Boxtel toch veel dagjesmensen op pad gegaan zijn.

Om de Britse spooreconomie te beschermen zullen de private vervoerders nog wel vanuit de staat een vergoeding blijven krijgen voor het laten rijden van de treinen, om mensen die de trein hard nodig hebben die onderweg zijn naar vitale arbeidssectoren, zoals zorgverleners, hulpverleners of defensie. Veel treinpaden op het spoor worden nu tijdelijk ingewisseld zodat commerciële goederenvervoerders kunnen blijven doorrijden waarbij er extra capaciteit wordt toegekend om de vrachtritten uit te kunnen blijven vervoeren.

“Overheid en spoorvervoerders in het Verenigd Koninkrijk hebben ingestemd met een verlaging van het serviceniveau vanwege het dalend aantal passagiers door de maatregelen die zijn genomen voor het coronavirus”, meldde het ministerie van Transport.

Prioriteit goederenvervoer

Met het uitdelen van extra prioriteit aan het goederenvervoer op het Britse spoor wordt er verwacht dat dat maritieme, intermodale operaties die op dit moment getroffen zijn door problemen in de scheepvaart zullen herstellen en de komende maanden van vitaal belang zijn. Naar alle verwachting zal de West Coast Main Line tussen Londen en Schotland gaan profiteren van extra goederenvervoer.

“Onze rol in de reactie op het coronavirus in Groot-Brittannië is duidelijk. Wij zorgen ervoor dat de belangrijkste werknemers, waaronder de NHS en de hulpdiensten, evenals voedsel, brandstof en medicijnen, veilig kunnen bewegen terwijl we samen deze uitdaging aangaan”, zegt Tim Shoveller, algemeen directeur van NW&C (Regio Noordwest en Centraal) die de spoorlijn exploiteert.

De Britse regering stelt dat de aanpassen van de priortiteit op het spoor voor meer goederenvervoer de sleutel voor het behoud van de nationale economie is. De maatregelen zullen voor minimaal 6 maanden gelden.

Foto: Anglianphoto (Wikipedia)
Een Greater Anglia trein (class 90) van Abellio als intercity-expressdienst van Norwich naar Londen op station Stratfort. Foto: Anglianphoto (Wikipedia)