VVMC: "Stop tijdelijk met controleren van treinkaartjes"

VVMC, de vakbond voor treinpersoneel, stelt dat Arriva en NS voorlopig moeten stoppen met het controleren van treinkaartjes. Op deze manier moet er een stap worden genomen tegen de verspreiding van het Corona-virus.

Momenteel is Noord-Brabant de plek in Nederland waar het virus zich het meest lijkt te verspreiden. "In Noord-Brabant is de NS al gestopt met het controleren van treinkaartjes. Wat ons betreft gebeurt dat in heel Nederland", zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert.

Het is voor spoorwegpersoneel niet te zien of een reiziger afkomstig is uit die provincie. "Je kan niet zien dat iemand het virus heeft. Daarom zeggen wij: voer dit beleid de komende tijd landelijk in."

Rutte: 'Geen handen schudden'

Afgelopen maandag riep de miniter-president Rutte tijdens een crisisoverleg alle burger op om voorlopig geen handen meer te schudden, en contact met anderen te vermijden "'Met het doorgeven van ov-chipkaarten en telefoons heb je een soortgelijk effect, wat we willen voorkomen.", stelt Eilert.

"Het gaat om de gezondheid, het is een stukje voorzorg", laat Eilert weten. "We vinden bovendien dat er nog wel conducteurs op de trein moeten blijven zitten." Volgens de vakbondsbestuurder zou het personeel nog prima in staat zijn om veilig servicerondes te doen en vragen van reizigers te beantwoorden.

Maatregelen

RTV Noord heeft Arriva en NS om een reactie gevraagd, maar hebben die nog niet gegeven. Wel heeft de NS eerder laten weten een team samengesteld te hebben die het verloop van het virus in de gaten houdt, en daarop eventuele beslissingen neemt.

Ook spoorbeheerder Prorail heeft laten weten dat ze een belangrijke afdeling voor het uitvoeren van de dienstregeling, over twee locaties hebben gesplitst: "Door de afdeling te splitsen, zal een onverhoopt besmettingsgeval in een deel van het team de kans op besmetting in de rest van het team verkleinen: medewerkers werken immers op twee verschillende locaties en zullen daardoor minder in direct contact staan met elkaar."

Foto: NS
Foto: NS