Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Treinreizigers meer tevreden over treinstations

De NS heeft vrijdag de Stationsbelevingsmonitor voor 2019 gepubliceerd. Hierin staat vermeld wat het percentage van de reizigers is, die alle openbare stations in Nederland met een zeven of hoger beoordeelt.

De cijfers zijn opgenomen uit een onafhankelijk onderzoek door I&O Research in opdracht van ProRail en NS. Aan 150.000 reizigers werd gevraagd wat zij van hun station vinden. In totaal was gemiddeld 77% van de reizigers positief en gaf het een beoordeling van een 7 of hoger, tegenover 76% in 2018. In 2014 lag dit aantal nog op 65%. Het rapport is hier te vinden.

Grootste stijger over de afgelopen jaren was het volledig nieuwe ondergrondse station Delft, welke inmiddels ongeveer vier jaar geleden geopend is. Daar steeg het percentage tevreden reizigers steeg van 40% in 2014 naar 92% in 2019. Het populairste station van Nederland is het Limburgse Klimmen-Ransdaal. Maar liefst 97% van de reizigers is tevreden over dit station, een rijksmonument uit 1913. Het Brabantse station Lage Zwaluwe is met 27% het minst populair, mede door de afstand van het station tot het dorp en de ligging naast de snelweg. Het in nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89% van de reizigers een 7 of hoger.

Nieuwe faciliteiten

"Stations zijn enorm belangrijk voor de reiservaring. Daarom willen ProRail en NS ervoor zorgen dat de stations comfortabel en veilig zijn.", schrijft NS op hun website.

Vorig jaar kondigde de NS aan dat 200 regionale stations binnen vijf jaar een upgrade krijgen. In de tussentijd heeft de vervoerder landelijk 8 nieuwe Stationshuiskamers geopend en samen met ProRail 50 vernieuwde toiletten geplaatst. Ook kregen 108 toiletten kregen een vernieuwde toegangsdeur, waar contactloos betalen mee mogelijk is. Ook zijn er 189 nieuwe watertappunten geopend, waarmee het totaal op 241 komt. Ook heeft 88% van de reizigers onderweg de mogelijkheid om een warme drank te kopen.

Fietsparkeren en toegankelijkheid

Ook op het gebied van mobiliteit is er veel verbeterd. ProRail heeft op veel plaatsen in het land afgelopen jaar gewerkt aan de uitbreiding van fietsparkeerplekken. Het hoogtepunt daarbij was de oplevering van de grootste fietsenstalling van de wereld, bij Utrecht Centraal waar maar liefst 12.500 fietsen in kunnen worden gestald. Met deze mijlpijl zijn er in totaal nu 500.000 fietsparkeerplekken op alle stations.

Ook stations kregen een opknapbeurt, en herstelde ProRail de monumentale perronkappen van Haarlem, begon het aan de renovatie van het stationsgebouw van Maastricht, is het begonnen aan de renovatie van station Amsterdam Amstel, leverde de spoorbeheerder het vernieuwde station Heerlen op, en maakte het 21 stations extra toegankelijk. Hierdoor is nu 66% van de Nederlandse stations toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Foto: NS
Het station van Klimmen-Ransdaal wat 97% van haar reizigers werd beoordeeld met een zeven of hoger. (Foto: NS)