Elke vijf minuten een trein van en naar Zandvoort tijdens Formule 1 weekend

In het weekeinde van de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort zullen er 12 treinen per uur in beide richtingen rijden. Het is voor het eerst dat de NS met een vijf-minuten dienstregeling gaat rijden. Normaal rijden er twee treinen per uur naar Zandvoort met een zomerse piek van vier treinen per uur.

Volgens de NS wordt het station gemiddeld door 5.700 in- en uitstappers gebruikt. Tijdens het race-evenement in de periode van vrijdag 1 mei tot en met zondag 3 mei worden er 50.000 mensen verwacht, ruim het tienvoudige. Om dit aantal op te vangen wordt het station aangepast. Zo zijn er twee extra perrons aangelegd, zijn de trappen breder gemaakt, wordt er op een unieke wijze aan een enkele kant in- of uitgestapt, en heeft ProRail de stroomvoorziening aangepast zodat er meer treinen op het traject kunnen rijden. Ook worden er door de NS extra medewerkers ingezet om de doorstroom op het station te handhaven.

Reizen van en naar Zandvoort

De speciale dienstregeling tussen Amsterdam en Zandvoort geldt vanaf 07.00 uur ‘s ochtends. De dienstregeling zal worden uitgevoerd met SLT-Sprinters omdat deze een gemakkelijke in- en uitstap zullen hebben. Wel waarschuwt de NS dit weekend voor aanzienlijke drukte op het traject. Daarom raden ze aan om nu al een kaartje te kopen, omdat het begin mei op de stations en bij de kaartjesautomaten vermoedelijk drukker zal zijn dan normaal. De reisplanner van de NS zal binnenkort worden geüpdated met de reisadviezen in deze periode.

Foto: Michael Delaney
Het station van Zandvoort aan het einde van de spoorlijn naar Haarlem. Hier zal het tijdens het Formule 1 weekende van vrijdag 1 mei tot en met zondag 3 mei zeer druk worden. (Foto: Michael Delaney)