TUI doet vliegreizen naar Parijs in de ban

Touroperator TUI stopt vanaf het najaar van 2020 met vliegreizen naar Parijs. Wie een city-trip boekt met vervoer inbegrepen, zal alleen nog per trein kunnen reizen. TUI maakt de keuze om daarmee een bijdrage te leveren om de CO2 uitstoot te beperken.

In het maatschappelijk debat in Nederland gaat het momenteel veel over de milieu-impact van vliegen en de trein als alternatief. GroenLinks dringt bijvoorbeeld aan om de KLM vluchten naar Brussel te vervangen door treintickets. Ook Parijs is nog een populaire vliegbestemming. Dagelijks vertrekken er vanaf Schiphol circa 14 vluchten naar de Franse hoofdstad.

Minder belastend voor het milieu

Reisorganisatie TUI ziet een rol voor de trein voor bestemmingen die binnen een straal van 700 kilometer liggen. Arjan Kers, General Manager van TUI Nederland: "Wij willen onze reizigers zo comfortabel mogelijk naar hun bestemming vervoeren. Voor veel vakantiebestemmingen is dat het vliegtuig, maar voor een aantal dichterbij gelegen bestemmingen is de trein een goed alternatief en bovendien een alternatief dat minder belastend is voor het milieu."

Londen en Berlijn

Parijs is niet de enige bestemming die TUI Nederland aanbiedt binnen een straal van 700 km. Ook voor steden als Londen en Berlijn kan het spoor voorrang krijgen, maar dan moet het aanbod eerst verbeterd worden. "Naar Londen duurt de reis door de veiligheidschecks relatief lang", verduidelijkt een woordvoerder van TUI. "Voor Parijs is de trein zowel op het gebied als reistijd, prijs en comfort een alternatief voor het vliegtuig. Daarom beginnen we bij Parijs om geen vliegreizen meer aan te bieden".

Flink investeren in spoor

Kers vervolgt: "Wij beseffen dat niemand er in zijn eentje voor kan zorgen dat reizen milieuvriendelijker wordt. Om dit ook op andere korte afstanden in beweging te zetten, moet er flink geïnvesteerd worden in snellere, betere en goedkopere verbindingen op het spoor. Wij zetten vandaag graag deze eerste stap en hopen dat anderen – bedrijven maar ook de overheid – zullen volgen."

Stedentrips

Overigens biedt TUI nu al stedentrips per trein aan naar Berlijn, Londen en Parijs. Ook voor stedentrips in België (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent) biedt TUI de trein als reismogelijkheid aan.

Foto: Ad Boer
Foto: Ad Boer

Bron: Treinreiziger