Gemeente Winterswijk sluit gevaarlijke overweg na aanrijding

Een onbewaakte spoorwegovergang in Winterswijk wordt direct afgesloten voor verkeer. Dit besluit heeft het college van burgemeester en wethouders vrijdag besloten nadat er afgelopen donderdag een ongeluk plaatsvond.

Een 63-jarige vrouw uit de gemeente Winterswijk is daarbij om het leven gekomen toen ze met haar auto op een passerende trein botstte. Ze zou de trein te laat hebben opgemerkt. Hierdoor sloeg de auto over de kop waarna die in de naastliggende sloot terecht kwam. Wethouder Wim Aalderink sprak van 'een buitengewoon triest ongeval'.

Spoorwegovergang

De spoorwegovergang aan de Vreehorstweg stond al langer op de nominatie om op slot te gaan, maar deze procedure liep nog. Inmiddels is besloten om de overweg direct te sluiten voor al het verkeer. De overweg aan de Vreehorstweg maakt deel uit van vijf onbewaakte spoorwegovergangen in Winterswijk. Er is besloten dat drie daarvan worden afgesloten, en twee worden voorzien van bellen en overwegbomen.

Sluiting overwegen

Het ongeval is 'een drama voor alle betrokkenen', reageert directeur overwegen Anne Zwiers van ProRail. Ze roept alle gemeenten op om maatregelen te nemen, door gevaarlijke overwegen direct af te sluiten, zodat er met overleg van andere partijen definitieve maatregelen kunnen worden genomen, zoals het beveiligen ervan, of het aanleggen van een tunnel of brug.

De gesprekken tussen ProRail en de gemeente zijn volgens Zwiers in een vergevorderd stadium. 'Bedoeling is om meerdere overwegen aan te pakken', zegt zij. Sinds 2017 werden veertig overwegen 'zonder bomen en bellen' aangepakt, vaak door ze uiteindelijk op te hebben.

Archieffoto: ProRail
Een foto van een onbewaakte overweg. Dit betreft niet de overweg uit het artikel.
Archieffoto: ProRail