NMBS onderzoekt mogelijkheid halfuursdienst tussen Maastricht - Luik

De Belgische Spoorwegen (NMBS) bekijkt of per eind 2020 de frequentie van de stoptrein Luik – Maastricht verdubbeld kan worden. Het lijkt erop dat de Belgen daarmee opnieuw de Drielandentrein willen dwarsbomen.

Arriva wil een drielandentrein Luik – Maastricht – Aken realiseren. Die zou in de oorspronkelijke plannen de NMBS stoptrein Luik – Maastricht gaan vervangen. Het lijkt inmiddels steeds minder aannemelijk dat dit gaat gebeuren. In plaats daarvan onderzoekt NMBS de mogelijkheden om de bestaande treindienst per eind 2020 te gaan verdubbelen.

Arriva wil samenwerking

Arriva heeft tot nog toe altijd ingezet op een samenwerking met de Belgische spoorwegen. “Er vinden gesprekken plaats tussen de NS, NMBS, Arriva en de provincie Limburg. Er wordt door de partijen constructief samengewerkt aan het tot stand komen van de verbinding”, vertelde een optimistische woordvoerder van Arriva eind vorig jaar.

Een samenwerking lijkt steeds minder aannemelijk. "Gesprekken tussen Arriva en NMBS zijn op dit moment niet aan de orde" stelt een woordvoerder van de Belgische spoorwegen tegenover Treinreiziger.nl. Volgens hem moet Arriva eerst de toelating van de trein regelen. Of de Belgen daarna wel willen participeren in de drielandentrein, laat hij in het midden. Het zou ook kunnen zijn dat de twee vervoerders het tegen elkaar op gaan nemen, en de concurrentie aan gaan. In dat geval maakt de NMBS het voor Arriva bijna onmogelijk: tussen Maastricht en Luik is er geen vraag voor drie treinen per uur.

Arriva: Onverminderd samenwerken

Arriva gaat er nog steeds vanuit een samenwerking met de NMBS. De vervoerder zegt niet betrokken te zijn bij de gesprekken omtrent de frequentieverhoging. "Onverminderd blijft dat wij de samenwerking met NMBS willen houden om de plannen voor de drielandenlijn te realiseren" reageert een woordvoerder. Arriva wijst erop dat er een intentieovereenkomst is met verschillende partijen, ook NMBS heeft die getekend.

ERTMS

De Drielandentrein had eigenlijk per december 2018 zullen gaan rijden. In België zijn de nieuwe Arriva treinen echter niet toegelaten, waardoor de treindienst nu alleen rijdt tussen Maastricht – Aken, maar niet tussen Luik – Maastricht. De Belgen weigeren de toelating van de gloednieuwe trein, omdat die nog niet is uitgerust met het beveiligingssysteem ERTMS. Arriva is echter wel van plan om de nieuwe trein van ERTMS te gaan voorzien, maar daarmee totdat de specificaties voor Nederland bekend zijn. De huidige NMBS treinen rijden ook zonder ERTMS, en rijden tussen Maastricht en Maastricht Randwyck zelfs zonder beveiliging.

Foto: Bas Meijer (Flickr; Creative Commons)
Een Break-treinstel van de Belgische NMBS, die ook tussen Maastricht en Luik wordt ingezet.
Foto: Bas Meijer (Flickr; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger