Winnaar van Kilometer Kampioen legt 1413 kilometer af in 18 uur

Met het kwik van de thermometer op maximaal 32 graden was er afgelopen zaterdag veel animo voor de KilometerKampioen die voor de derde keer werd georganiseerd door de website Treinreiziger.nl. Maar liefst 150 deelnemers waren die dag op pad gegaan om weer zoveel mogelijk kilometers over het spoor af te leggen in maximaal 18 uur.

De Kilometer Kampioen wedstrijd werd dit jaar voor de derde keer gehouden. De organisator Hildebrand van Kuyeren houdt de wedstrijd elke twee jaar, waarbij er bij elke editie diverse onderdelen van de wedstrijd aangepast worden om de uitdaging erin te houden. Ook de dienstregeling op het spoor die elk jaar verandert zorgt ervoor dat de uitdaging voor de liefhebbers erin blijft zitten zodat de routes steeds weer afwisselend zijn.

De eerste deelnemers zijn vrijdag op zaterdagnacht al even na 0:30 uur gestart. De winnaar is degene die in één dag (18 uur) de meeste kilometers aflegt via het spoor in Nederland. De deelnemers met de meest afgelegde kilometers wordt als winnaar beloond met een gratis InterRail ticket om door Europa te reizen. Met in totaal 150 deelnemers wordt er naar verwachting meer dan 1000 kilometer per persoon afgelegd, wat omgerekend 160.000 kilometer is, ruim vier keer de aarde rond!

Artikel gaat onder de foto verder

Foto: Treinenweb
De deelnemers Chris en Thomas zijn gearriveerd bij de stempelpost op Utrecht Centraal met in het midden de organisator Hildebrand van Kuyeren. Dit zijn overigens niet de winnaars van de wedstrijd.

Spelregels

De wedstrijd duurt 18 uur, hierin mogen de deelnemers zelf hun starttijd, beginstation en eindstation bepalen. Zo duurt de wedstrijd voor iemand die om 6:45 begint met reizen tot uiterlijk 00:45 uur de volgende dag. De bedoeling is dat er in binnen die tijd zoveel kilometers worden afgelegd over verschillende trajecten. De afgelegde kilometers tellen maximaal één keer mee, uitgezonderd Zwolle - Meppel en Roermond - Sittard. Dat zijn trajecten waar de deelnemers niet aan ontkomen als ze kilometers willen maken in Limburg of noord-Nederland

Net als vorig jaar is één van de uitdagingen in de wedstrijd dat de deelnemers zich tussen 11:00 uur en 15:00 uur zich bij de stempelpost op station Utrecht Centraal moeten melden. Tijdens deze stop worden ze tevens getrakteerd op een presentje met onder meer een leuke foto, en een goodie-bag met drinken en een leuk zomers NS-petje tegen de stralende zon.

Tijdens de wedstrijd moeten de deelnemers, die verplicht het rode wedstrijdshirt aan moeten hebben, een selfie maken van de stations waar ze overstappen. Hierop moet de deelnemers duidelijk zichtbaar zijn en het stationsnaambord. Via een spciale website konden ze hun foto's insturen. Op zondag om 12:30 sloot uur sloot de mogelijkheid om ze in te sturen, en ging de organisator Hildebrand van Kuijeren aan de slag om de prijswinnaar aan te wijzen.

Foto: Treinenweb
De deelnemers Kevin en Ricardo die op Maastricht een 'stationsselfie' maken als bewijs voor het bereiken van dit station.

Wedstrijd

Deelnemer Koen Nijbroek, winnaar van de editie in 2017 was ook dit jaar weer van de partij om de meeste kilometers te maken. "Maar ik denk niet dat ik ga winnen! Bij de Kilometer Kampioen editie van 2017 was ik degene met het meeste geluk denk ik",blikt hij terug. Hij wist toen maar liefst 1979 kilometer af te leggen in 24 uur. Opvallend is dat hij en Bob Landman, die de eerste editie in 2015 won, dezelfde route hadden uitgestippeld. Echter viel hun geplande 1433 aantal kilometers in duigen door een gemiste aansluiting in Leiden.

Ook de enthousiaste Silke Cornellise deed dit jaar als enige Belg weer mee met de wedstrijd. "Ook al stond ik totaal niet hoog in de ranking, ik vond het superleuk om eens gedaan te hebben", blikt Silke tegenover Treinreiziger terug. Hoewel ze zelf in België woont, is ze niet onbekend met het Nederlandse spoor vertelt ze. Ook heeft ze onderweg hard moeten puzzelen om de meer kilometers te kunnen maken.

Foto: Treinenweb
Silke Cornelissen samen met haar reisgenoot op station Nijmegen

Ook het team van Kevin Schipper was ondanks een kleine tegenslag met het parkeren van de auto uiteindelijk goed op weg, maar onderweg in de richting van Zwolle leek het erop dat hun plannen in het water zouden vallen vanwege een brand op het spoor. Deze had het gevolg dat er diverse treinen uitvielen, waaronder ook hun trein. Met een vertraging hebben ze uiteindelijk Utrecht kunnen bereiken om met een aangepast reisschema richting Limburg te reizen. Dit wel in tegengestelde richting en via Maastricht naar Heerlen in plaats van andersom. Tijdens de rit sloten nog meer deelnemers in rode shirts in hun trein aan waarna de gezelligheid helemaal compleet werd.

Foto: Treinenweb
Treinfanaat Kevin Schipper (vierde van de rij) met teamgenoot Ricardo (derde) en een paar meereizende deelnemers onderweg tussen 's Hertogenbosch en Eindhoven.

Winnaar

De winnaar van de Kilometer Kampioen wedstrijd van 2019 is Oscar van Oorschot. Hij wist binnen 18 uur maar liefst 1413 unieke kilometers af te leggen. Met deze winst krijgt hij als van Treinreiziger .nl een InterRail-ticket als prijs. Hiermee kan hij door Europa reizen om nog meer kilometers af te leggen.

De wedstrijd kreeg voor Henrik van Hoef en Arnoud de Jong een zure nasmaak. Ze wisten volledig volgens schema 1415,5 kilometers af te leggen. Echter kwam hun laatste trein met 2,5 minuten vertraging aan, waardoor ze niet meer binnen de 18 uur vielen. Henrik en Arnoud balen enorm, maar bevestigen dat ze inderdaad net een fractie te laat hun eindstation Amersfoort binnen kwamen.

Een van de fanatieke treinreizigers die de meeste kilometers in gedacht had was Daniël Kraaijkamp. Hij maakte zijn uitdaging nog meer compleet door te hopen om twee keer in nul minuten te kunnen overstappen en op 1455,3 kilometer uit te komen. Zijn eerste directe aansluiting ging goed, echter zijn laatste aansluiting had hij niet gehaald om op de eerste plek te kunnen liggen.

Sociale media